IZM sola ņemt vērā ikviena RPIVA studenta intereses

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saistībā ar ierosināto Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) reorganizāciju Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kā primāro uzdevumu ir izvirzījusi ikviena studējošā tiesību un interešu ievērošanu, tāpēc ļoti rūpīgi izvērtē visas studentu prasības un vēlmes. Studentiem tiks saglabātas tādas pašas tiesības un studiju iespējas kā līdz šim, jo studiju programmas tiks pārņemtas pilnībā ar visām īstenošanas formām un veidiem. Augstskolas reorganizācija tiks virzīta tā, lai studiju process būtu nepārtraukts.

Paredzēts, ka Latvijas Universitāte (LU) pārņems visas studiju programmas (programmas, kurās līdz RPIVA reorganizācijas noslēguma procesam ir imatrikulēti studenti), nodrošinot, ka tajās studējošie turpina un pabeidz studijas un iegūst LU izsniegtu diplomu.

RPIVA reorganizācijas procesā tiks saglabāts visu astoņu filiāļu tīkls Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Kuldīgā, Jēkabpilī, Madonā, Tukumā un Ventspilī, nodrošinot iespēju turpināt studijas izvēlētajās studiju programmās. Tāpat paredzēts, ka LU ietvaros darbu turpinās arī līdzšinējais RPIVA akadēmiskais personāls, tostarp filiālēs. Studējošie varēs turpināt studijas gan neklātienē, gan saglabājot līdzšinējo mācību procesa plānojumu. Studentiem būs pieejamas LU mecenātu stipendijas, studiju maksas atlaides. Arī 10% studiju maksas atlaide studijām filiālēs tiks saglabāta, skaidro ministrija.

Tāpat paredzēts, ka RPIVA studenti pēc izvēles varēs turpināt studijas ar tiem pašiem nosacījumiem citās augstskolās.

Studentiem, kuri nevēlēsies turpināt studijas LU, būs iespēja pāriet uz radniecīgu programmu citā augstskolā.

Gatavību uzņemt RPIVA studentus atbilstošās studiju programmās ir izteikusi Rīgas Tehniskā universitāte, Banku Augstskola, Daugavpils Universitāte, Vidzemes Augstskola, Liepājas Universitāte, kā arī Ventspils Augstskola, līdzi sekojot vai nu budžeta vietai, vai, ja studijas tiek īstenotas maksas programmā, saglabājot tādu pašu studiju maksu.

Studējošajiem gan Rīgā, gan filiālēs tiks nodrošināts kvalitatīvs studiju saturs, piekļuve visu jomu akadēmiskajiem resursiem, kā arī nodrošinātas visplašākās iespējas profesionālajai attīstībai, tostarp piekļuve LU stipendijām un projektiem, jaunām mācību un darba tehnoloģijām un metodēm, kā arī nodrošinātas plašākas starptautiskās sadarbības iespējas.

Ņemot vērā iepriekš sacīto, jāsecina, ka informācija, kuru saņēmis students, ir maldinoša un nepilnīga.

Kaut gan IZM publiskajā telpā regulāri skaidro un atgādina, ka augstskolu apvienošanas gadījumā RPIVA studējošie būs tikai ieguvēji, vienlaikus ministrija aicina jebkuru neskaidrību gadījumā gan RPIVA pasniedzējus, gan studentus vērsties IZM,

lai kopīgi kliedētu bažas un rastu atbildes katrā konkrētajā situācijā.

Reorganizācijas rezultātā valsts budžeta un privātie resursi tiks mobilizēti izglītības jomas modernizācijai, kvalitātes un pieejamības uzlabošanai. RPIVA pievienošana LU ļaus mobilizēt ierobežotos resursus, tos efektīvāk izlietojot optimāla speciālistu skaita sagatavošanai, tai skaitā proporcionāli vairāk izlietojot akadēmiskā personāla un studiju procesa nodrošināšanai un mazāk administratīvo procesu nodrošināšanai. Studējošajiem reorganizācijas process paver plašākas iespējas iegūt izglītību, kur pārmaiņu rezultātā tiek radītas iespējas, lai pilnveidotu un stiprinātu Izglītības studiju programmu kvalitāti.

TVNET jau rakstīja, ka tikai Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) personāls un studenti ir tie, kas atbildīgi izturas pret saviem pienākumiem (kaut vai studentu priekšā) un cīnās, lai pierādītu, ka visi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) argumenti ir «zinātniskās fantastikas žanra paraugs», komentējot vēlmi RPIVA pievienot Latvijas Universitātei (LU), paudusi RPIVA rektora vietniece Irina Degtjarjova.

Viens no RPIVA studentiem, kurš mācās trešajā kursā, apgūstot specialitāti «izglītības darba vadītājs un viena priekšmeta skolotājs», TVNET teica, ka LU netiek piedāvātas šādas iespējas, proti, neesot iespējams iegūt papildus vienu priekšmetu, kuru apgūt.

RPIVAl likvidācijai nepiekrīt arī Latvijas Studentu apvienība (LSA).

Neskatoties uz to, ka sākotnēji studējošo pārstāvji pauda, ka kritiskas bažas studentiem RPIVA reorganizācijas procesā neesot saskatāmas, iepazīstoties ar izstrādātajiem dokumentiem LSA secināja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotajā rīkojumprojektā un anotācijā ir virkne nepilnību, kas studentiem neļaujot atbalstīt akadēmijas likvidāciju.

IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU). Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Izglītības un zinātnes ministrija solīja, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka tad, kad aptuveni 2019.gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs «veselīga un draudzīga konkurence».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu