Irāņu režisora Farhadi «Oskaram» nominētā filma kinoteātros!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Filmas plakāts

No 15. februāra kinoteātros «Kino Citadele», «Splendid Palace», «Kino Bize» un «KSuns» būs skatāms Rīgas Starptautiskajā kino festivālā apbalvotā irāņu režisora Asgara Farhadi jaunākais darbs «Komivojažieris» (Forushande). Filma nominēta arī «Oskaram» kategorijā «Labākā ārzemju filma».

Filmas darbība cieši mijas ar amerikāņu dramaturga un Pulicera prēmijas laureāta Artūra Millera lugu «Komivojažiera nāve», kura tiek uzskatīta par vienu no 20. gadsimta augstākajiem sasniegumiem dramaturģijā. Farhadi filma ir gan kā komentārs, gan atsauce uz Millera stāstu par netveramo «amerikāņu sapni», kur kāda pavisam mūsdienīga un ikdienišķa Teherānas pāra attiecības sākumā attālināti, bet tad jau visai tieši sāk atgādināt lugas notikumus.

Lai veidotu «Komivojažieri», pie kura Farhadi strādāja ar savos iepriekšējos projektos jau saliedēto aktieru un kino profesionāļu komandu, viņam nācies atteikties no prestiža projekta ar spāņu aktrisi Penelopi Krusu galvenajā lomā, taču tas atmaksājies - filma uzstādījusi jaunu kases ieņēmumu rekordu režisora dzimtajā Irānā!

Farhadi šis jau ir ceturtais «Oskaram» pieteiktais projekts - kamēr «Par Eliju» un «Pagātne» baudīja vien skatītāju mīlestību, filma «Šķiršanās» saņēma gan Amerikas Kinoakadēmijas apbalvojumu, gan «Zelta globusu» kategorijā «Labākā ārzemju filma», kā arī 77 (!) citas balvas un 42 nominācijas, padarot Farhadi par vienu no spilgtākajiem mūsdienu autorkino pārstāvjiem pasaulē!

«Komivojažieris» turpina šo Farhadi veiksmes stāstu, jo filma jau ieguvusi divas balvas Kannu kinofestivālā par labāko aktierspēli un labāko scenāriju, filma nominēta «Zelta palmas zaram», nominēta «Zelta globusam», saņēmusi godalgas Čikāgas, Minhenes un Vankūveras kinofestivālos. «Oskaru» arī šogad režisoram ir pavisam reālas izredzes iegūt, taču Farhadi jau tagad publiski atteicies piedalīties ceremonijā, tā solidarizējoties ar visā pasaulē novērojamajiem protestiem pret ASV ieceļošanas noteikumiem.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) šogad norisināsies no 7. līdz 17. septembrim, un tā ietvaros – spēles, dokumentālās, īsā formāta un animācijas filmas 8 programmās, kā arī – vairākas starptautisku konkursu programmas, publiskas diskusijas, tikšanās ar filmu veidotājiem un citi pasākumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu