Radeviča skaidro, kāpēc bērnam vajadzētu nodarboties ar sportu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Jebkuras fiziskās aktivitātes - gan komandu sports, gan individuālās nodarbības - ne tikai uzlabo bērna fizisko un garīgo veselību, bet arī palīdz veidot nozīmīgākās rakstura īpašības, uzskata olimpiete, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) un Latvijas Mobilā Telefona (LMT) veiktā bērnu fizisko aktivitāšu eksperimenta iedvesmotāja Ineta Radeviča. Aicinot vecākus parūpēties par iespēju atvasēm brīvo laiku pavadīt kustoties, vieglatlēte atgādina būtiskos ieguvumus, ko bērnam augšanas procesā sniedz fiziskās aktivitātes.

Nepieciešamo sociālo prasmju apgūšana

Iesaistīšanās dažādās sporta nodarbībās bērnam var iemācīt neskaitāmas sociālās prasmes, kas noderēs visas dzīves garumā, stāsta Ineta Radeviča. «Kopīgi sportojot, bērniem uzlabojas saskarsmes prasmes, kā arī tiek nostiprināta spēja sadarboties un strādāt komandā. Šīs iemaņas attīstās, ne tikai komunicējot ar vienaudžiem, bet arī ar pieaugušajiem, piemēram, ar treneri vai sporta skolotāju. Tāpat jaunieši iemācās uzņemties atbildību par savu rīcību, un, vadot komandas spēli, tiek nostiprinātas līdera iemaņas, kas lieti noder gan mācībstundās skolā, gan karjeras un ģimenes dzīves veidošanā nākotnē.»

Pašapziņas iegūšana

Sportam būtiska nozīme ir arī bērna pašapziņas veidošanā, jo kā lielie, tā mazie ikdienas sasniegumi sportā vairo ticību saviem spēkiem, ceļ pašvērtējumu un liek apzināties savas spējas. «Sportā ļoti svarīga ir pašanalīze, kā arī nepārtraukts darbs treniņos. Nodarbojoties ar sportu, bērni iemācās saskatīt savas stiprās un vājās puses, uzticēties savām spējām un nereti, lai sasniegtu augstākus rezultātus, piespiež sevi darīt vairāk nekā ierasts, pārkāpjot pāri saviem iekšējiem «nevaru». Turklāt par spīti daudzu vecāku uzskatam, ka nodarbībās izteiktā trenera kritika bērnu var iedzīt kompleksos, tādējādi samazinot pašvērtējumu, der atcerēties, ka lielākoties tā kalpo par motivāciju uzlabot savu sniegumu,» teic Ineta Radeviča.

Labākas sekmes mācībās

Kā norāda vieglatlēte, tie bērni, kuri katru dienu nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, uzrāda labākas sekmes mācībās. Pateicoties noteikumiem, kas ir jebkuram sporta veidam, bērni treniņos apgūst disciplīnu, kas palīdz organizēt mācības efektīvāk gan klasē, gan veicot mājasdarbus. Tāpat sistemātiska laika aizpildīšana ar nodarbībām jaunietim rada ikdienas ritmu, līdz ar to plānotie darbi tiek pildīti ar lielāku atbildību. Viņa gan atzīmē, ka regulārs treniņu apmeklējums prasa ne tikai lielu pašu jauniešu apņemšanos, bet arī efektīvu laika plānošanu no vecāku puses. Diemžēl nereti vecāki ir tik ļoti aizņemti ar darbu un ikdienas rūpēm, ka atvases brīvā laika aktivitāšu uzraudzīšanai tiek atmests ar roku.

Stiprāka veselība

Liekais svars, nepareiza stāja, galvassāpes, muskuļu krampji un miega traucējumi - tās ir tikai dažas no veselības problēmām, ar kurām ir jāsaskaras bērniem, kuriem ir mazkustīgs dzīvesveids. Ineta Radeviča skaidro, ka sportošana bērnam ļauj izvairīties no neskaitāmām veselības problēmām periodā, kad bērns aktīvi sporto, un arī atstāj pozitīvu iespaidu uz pašsajūtu nākotnē. Kā arī bērns, kurš nodarbojas ar sportu, noteikti būs zinošāks par sabalansētu un veselīgu uzturu un tā lomu kopējā veselības stāvokļa nodrošināšanā.

Ņemot vēra arvien pieaugošo bērnu veselības pasliktināšanos mazkustīga dzīvesveida dēļ, vieglatlēte ir iesaistījusies Latvijas Olimpiskās Komitejas un Latvijas Mobilā Telefona veidotajā projektā «Sporto visa klase», lai mudinātu bērnus iesaistīties un izjust, cik ļoti kustību spēks uzlabo gan pašsajūtu, gan omu. Projektā «Sporto visa klase» iesaistās 3., 4. un 5. klases no visas Latvijas, un tās ietvaros papildus valsts noteiktajām divām sporta nodarbībām bērniem ik nedēļu tiek nodrošinātas trīs sporta stundas un fakultatīvās nodarbības. Turklāt šogad «Sporto visa klase» projekta laikā īstenots inovatīvs eksperiments, lai noskaidrotu, cik aktīvi skolēni ir ikdienā, - Jelgavas 4. vidusskolā 30 bērni, viņu vecāki un skolotāji valkāja Garmin sporta viedaproces, kas visa eksperimenta gaitā mērīja bērnu fiziskās aktivitātes, noieto soļu un pieveikto stāvu skaitu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu