Rinda uz acu operāciju - trīs gadi. Cilvēks kļūst teju akls

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trīs gadi izrādījies pārāk ilgs gaidīšanas laiks uz kataraktas operāciju Paula Stradiņa slimnīcā, tādēļ Anužu iedzīvotāja Ausma Intepe no Talsu rajona ir gandrīz zaudējusi redzi. Slimnīcā gan sola, ka rinda esot jau gandrīz izstāvēta un viņas operācija gaidāma pēc trim, četriem mēnešiem. Taču, ja cilvēks uz operāciju pierakstās šodien, viņa kārtas numurs sākas ar 70 000 - tie atkal, visticamāk, ir gadi, kas jāgaida.

Rinda sarukusi, jo valsts šogad kataraktas operācijām atvēlējusi vairāk naudas un nu mēnesī var operēt 600 cilvēkus līdzšinējo 360 vietā. Taču pat šī rindas sakustēšanās nenomierina pensionāri, kura baidās palikt bezpalīdzīgā stāvoklī veselības budžeta nabadzības dēļ.

Rindā Stradiņos viņa iestājās 2014.gada vasarā.

«Re, uzcentrē lupu un tad es redzu... simts pieci, tas ir nieks, ja tik sirdī dzīvesprieks,» - «Talsu vēstis» Ausma Intepe lasa tikai šādi. Ar lupu, ar brillēm vai ieslēdzot visas lampas arī saulainā dienā - tikai tā viņa ar savu iedzimto kataraktu vēl spēj kaut ko saredzēt. Ausma Intepe ne tikai regulāri apmeklē acu ārstu, bet arī laicīgi iestājusies rindā uz valsts apmaksātu acu operāciju. Taču aklums apsteidz rindu.

Profesore skaidro, ka katarakta var noritēt dažādi. Lielākā daļa pacientu var gaidīt šos gadus. Taču ir tādi, kuri nevar!

Ausma Intepe, paciente ar kataraktu: - Jūsu rokas es redzu. seja jau migliņā. Cilvēkam, kas visu mūžu bijis grāmattārps, grūti. Gaidu pavasari, kad varēšu rokas ielaist zemē. Lielais izmisums nāk virsū. Es jūtos kā muša, kas klapējas pa burku. Un netiek ārā.

Profesore Guna Laganovska, Oftalmoloģijas katedras un klīnikas vadītāja: -

Šīs slimnieces numurs ir 38 000.

Profesore Guna Laganovska Stradiņos apliecina, ka Ausmas kundzes kārtas numurs vienotajā datorsistēmā tiešām redzams,

bet viņas rinda vēl nav pienākusi. Šobrīd te operē tos, kas rindā stājās pirms trim gadiem. Ausmai priekšā ir 4000 gaidītāju, bet reāli operēs apmēram divus tūkstošus. Pieredze liecina, ka uz operāciju atnāk puse no pierakstītajiem. Vieni jau izoperējuši kataraktu par valsts naudu citviet, citi to paveikuši par savu naudu, vēl kāds ir miris nesagaidot. Valsts līdzekļi šīm operācijām šogad iedalīti vairāk, un rinda beidzot virzās ātrāk.

- Mēs operējam 600 mēnesī, pērn 358, vidējais gaidīšanas laiks ir 3-4 mēneši viņai, tā ka ceram šeit satikt arī Ausmas kundzi.

Laganovska: - Ir gadījumi, kad lēca uzbriest. Kad acu spiediens ir ļoti augsts, to noteikti vajag kontrolēt pie ārsta, ja sāk sāpēt, noteikti var stāties akūti! Tāda iespēja pastāv!

Taču acu ārste, pie kuras regulāri dodas Ausma Intepe, par šādu iespēju vērsties Stradiņos akūtā kārtā nav pat ierunājusies.

Viņa Ausmu vienkārši biedē ar aklumu.

Ausma: - Ttur ir liels, liels leduskalns pretī. Un viņa man saka - jūs paliksiet akla. Ko nozīmē - akla?

Ja valsts finansējumu palielinātu vēl vairāk, rindu izdotos samazināt. Profesore Laganovska pieļauj, ka pie attiecīga finansējuma tad gaidīšanas laiks būtu pusgads, gads, kas jau būtu pieņemami.

Ja cilvēks uz operāciju pierakstās šodien, viņa kārtas numurs sākas ar 70 000 un tie atkal, visticamāk, ir gadi, kas jāgaida.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu