Lielākajā daļā pārsūdzētu KP lēmumu tiek atstāts spēkā padomes lēmums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Pagājušajā gadā tika izbeigtas 12 tiesvedības par pārsūdzētiem Konkurences padomes (KP) lēmumiem, no kurām desmit gadījumos tika atstāts spēkā KP lēmums, žurnālistus šodien informēja KP.

Starp būtiskākajiem tiesas lēmumiem bija Augstākās tiesas spriedums atstāt spēkā KP lēmumu sodīt AS «Latvijas Gāze» par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, jauniem klientiem liedzot noslēgt līgumus, pirms tie ir samaksājuši iepriekšējo lietotāju parādus. Par konkurences kropļojumu «Latvijas Gāze» pērn valsts budžetā ieskaitīja 2,2 miljonus eiro.

Tāpat Augstākā tiesa atstāja spēkā KP lēmumu par VAS «Latvijas Pasts» dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Uzņēmumam par nepamatotu konkurences priekšrocību radīšanu savam meitasuzņēmumam SIA «Mailmaster» tika piespriests naudas sods 12 000 eiro apmērā.

KP Izpilddirekcijas izpilddirektora pienākumu izpildītājs Māris Spička žurnālistiem atzina, ka KP piespriestie sodi ir lieli, tāpēc lielākoties KP lēmumi tiek pārsūdzēti.

Pēc viņa teiktā, tiesvedības kļūst arvien smagākas un otra puse tiesas procesā nereti piesaista Eiropas līmeņa ekonomistu pakalpojumus, kas prasa papildu KP resursus. «Mums ir ierobežots skaits cilvēku, kas nodarbojas ar tiesvedībām, tāpēc iestādes resursus no izmeklēšanas sektora nākas pārlikt uz tiesvedības sektoru, lai ilgstoši aizstāvētu savu lēmumu,» sacīja Spička.

KP ir Ekonomikas ministrijas padotībā esoša institūcija, kuras mērķis ir nodrošināt iespēju katram tirgus dalībniekam veikt ekonomisko darbību brīvas un godīgas konkurences apstākļos, kā arī veicināt konkurences attīstību visos tautsaimniecības sektoros sabiedrības interesēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu