Pupulāras personības atklāj savas veselīga dzīvesveida apņemšanās

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

Latvijas kārtslēcējs un Riodežaneiro olimpisko spēļu finālists Pauls Pujāts, TV seja Armands Simsons un Dailes teātra aktrise Ieva Florence, aicinot ikvienu pievērst vairāk uzmanības veselīgam dzīvesveidam, kampaņas «Lielais Latvijas veselības tests» ietvaros atklāj savas veselīga dzīvesveida apņemšanās un dalās ar padomiem labsajūtas uzlabošanai.

Foto: Facebook

Svarīgākais – nospraust mērķi, uz ko tiekties

TV raidījuma «Superbingo» vadītājs un hokejkluba Rīgas «Dinamo» tehniskais direktors Armands Simsons uzskata, ka nav būtiski, kad apņemties sākt veselīgāku dzīvesveidu, bet svarīgākais ir nospraust mērķi un to sasniegt. Armands arī nekautrējas atzīt, ka mēdz ēst neveselīgi, taču par paradumu maiņu domā un tajā aktīvi iesaista arī ģimeni. «Esmu apņēmies ikdienā vairāk lietot ūdeni. Atzīstu, ka šajā ziņā ļoti halturēju. To apstiprināja arī mans rezultāts, aizpildot «Lielo Latvijas veselības testu». Līdz šim par to esmu piedomājis neregulāri, taču skaidri apzinos, ka cilvēks tāds pats augs vien ir – ja nelaistīsi, iznīks,» secina Armands.

Ķermenis kā ekskluzīvs auto

Citus Armands Simsons mudina vairāk rūpēties par savu ķermeni un atcerēties ne tikai par ikdienas ieradumiem, bet arī ikgadējām veselības pārbaudēm. «Man patīk cilvēka ķermeni salīdzināt ar automašīnu. Savā auto vienmēr liesim labāko degvielu, vedīsim pie labākajiem meistariem, atradīsim gan laiku, gan naudu, lai savestu visu kārtībā. Uz savu ķermeni būtu jāraugās kā uz ekskluzīvāko automašīnu pasaulē, par kuru ir jārūpējas, regulāri jāatrāda speciālistiem un jābūt pārliecinātam, ka ar sistēmu viss ir kārtībā,» mudina Armands.

Foto: no personīgā arhīva

Neaizmirst par emocionālo labsajūtu

Olimpietis Pauls Pujāts novērojis, ka ikdienā cilvēki daudz lasa un domā par uzturu un fiziskiem treniņiem, bet pavisam aizmirst par emocionālo labsajūtu. «Cilvēks ir ļoti emocionāla būtne. Ja esi laimīgs, būsi arī motivēts. Ja apkārt ir cilvēki, kas atbalsta, tad spēsi izdarīt vairāk. Ir teiciens – ja gribi iet ātri, tad ej viens pats. Ja gribi tikt tālu, tad ej kopā,» atgādina sportists.

«Cilvēkam vidēji nepieciešamas 67 dienas, lai mainītu kādu paradumu, pēc tam tas kļūst par ritmu un par to vairs nevajag domāt. Pats jau labu laiku esmu apņēmies katru rītu sākt ar jogu. Tā veicina ķermeņa lokanību, palīdz sakārtot prātu un sniedz labsajūtu. Tādēļ, kad aizpildīju «Lielo Latvijas veselības testu», kas atgādina par veselīga dzīvesveida stūrakmeņiem, priecājos, ka tajā uzmanība pievērsta arī emocionālajai labsajūtai,» stāsta Pauls, kurš uzskata, ka veselīgs dzīvesveids īstenojams tad, kad ķermenis ar prātu ir harmonijā. «Katram cilvēkam var būt sava pieeja, kā līdz tam nonākt. Tas var būt uzturs, meditācija, ikdienas darbs vai rutīna, pamošanās un gulētiešanas paradumi. Arī cilvēki, ar kuriem ikdienā saskaramies un kontaktējamies, ietekmē to, kā jūtamies. Beigu beigās, to visu saliekot kopā, veidojas mūsu dzīvesveids. Ja visus šos aspektus esam sakombinējuši pareizi, vadoties pēc savām sajūtām un ieskatiem, tad tas, manuprāt, ir veselīgs dzīvesveids,» uzskata Pauls.

Foto: Facebook

Apņemšanās kopt savus paradumus

Dailes teātra aktrise Ieva Florence ir pārliecināta, ka miegs ir veselīga dzīvesveida pamatā – filtrs, kas neļauj uzkrāties stresam un nogurumam. «Lai justos labi, ir nepieciešams dienišķais miegs. Tiesa, tas nav vienīgais atpūtas veids. Arī «Lielā Latvijas veselības testa» rezultāts man iesaka vairāk atpūsties, un man jāatzīst, ka laikam tiešām vajadzētu,» prāto Ieva, uzsverot, ka atpūta viņai visbiežāk ir aktīva.

«Parasti mājās nesēžu, izvēlos atpūtu, peldot vai ejot pirtī, tas uzmundrina garu. Esmu nospraudusi mērķi kopt savus paradumus ikdienā. Tā jau ilgtermiņā izkopju veselīgu dzīvesveidu – veicu regulāras fiziskās aktivitātes, uzņemu pietiekami ūdens un augļu uzturā, biežāk izvēlos gaļu aizstāt ar zivīm, mazāk laika pavadīt pie datora, bet vairāk klausīties mūziku. Būtiski ir savus paradumus kopt un ieviest tajos krāsas jeb ik pa laikam eksperimentēt ar jaunām veselībai nepieciešamām receptēm gan ēdienkartē, gan aktivitātēs un ikdienas paradumos,» pārdomās dalās jaunā aktrise.

Lai veicinātu izpratni par veselīga dzīvesveida pamatprincipiem un mudinātu iedzīvotājus dzīvot veselīgāk, regulāri rūpējoties par savu veselību, Armands Simsons, Pauls Pujāts un Ieva Florence ikvienu aicina aizpildīt «Lielo Latvijas veselības testu», kas ļaus katram pašam noteikt sava veselības stāvokļa pašvērtējumu un sniegs ieteikumus veselīgākai ikdienai nākotnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu