Asanžs pieļauj došanos uz ASV, ja tiktu garantētas viņa tiesības

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tīmekļa vietnes «WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Asanžs varētu doties uz ASV, ja vien tiktu garantētas viņa tiesības, trešdien paziņoja «WikiLeaks».

Asanžs pagājušajā nedēļā paziņoja, ka piekritīs savai izdošanai ASV, ja prezidents Baraks Obama apžēlos bijušo ASV karavīru Čelsiju Meningu, kas izcieš cietumsodu par dokumentu noplūdināšanu «WikiLeaks», kas tos publiskoja.

Obama otrdien samazināja sodu Meningai, kurai bija piespriests 35 gadu cietumsods. Saskaņā ar Obamas lēmumu tagad Meningas cietumsoda termiņš beigsies 17.maijā.

ASV vēlas tiesāt Asanžu par simtiem tūkstošu slepenu ASV diplomātiskās un militārās sarakstes dokumentu publiskošanu 2010.gadā, bet oficiālas apsūdzības viņam vēl nav izvirzījusi.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās par izvarošanu. Ekvadora ir piešķīrusi Asanžam politisko patvērumu.

45 gadus vecais Austrālijas pilsonis atteicies doties uz Zviedriju, šo lēmumu pamatojot ar bažām, ka Zviedrija viņu izdos ASV.

«Džūljena ASV advokāti ir vairākkārt lūguši Tieslietu ministriju viest skaidrību par Džūljena Asanža statusu un vēlētos, lai tas tagad tiek izdarīts, paziņojot, ka izmeklēšana tiek slēgta un apsūdzības netiek izvirzītas,» paziņoja Asanža advokāte Melina Teilore.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu