Asanžs apsveic Obamas lēmumu samazināt cietumsodu Meningai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Asanžs otrdien atzinīgi novērtēja ASV prezidenta Baraka Obamas lēmumu samazināt sodu bijušajai ASV armijas kareivei Čelsijai Meningai, kurai bija piespriests 35 gadu cietumsods par slepenu ASV dokumentu noplūdināšanu šai vietnei.

«Es apsveicu prezidenta Obamas lēmumu samazināt Čelsijas Meningas sodu no 35 gadiem līdz izciestajam laikam,» teikts Asanža paziņojumā, kuru viens no viņa advokātiem nosūtīja ziņu aģentūrai AFP.

Viņš sacīja, ka Meningu nevajadzēja notiesāt, un raksturoja bijušo ASV kareivi kā «varoni, kuras drosmi būtu vajadzējis uzslavēt, nevis nosodīt».

«Lai uzplauktu demokrātija un likuma vara, valdībai vajadzētu nekavējoties izbeigt šo karu pret faktu atmaskotājiem (whistleblowers) un publicētājiem, tādiem kā «WikiLeaks» un es,» piebilda Asanžs.

Saskaņā ar Obamas lēmumu Meningas cietumsoda termiņš beigsies 17.maijā. Obama, pieņemot vienu no saviem pēdējiem lēmumiem ASV prezidenta amatā, apžēloja 64 cilvēkus un samazināja sodus vēl 209, tai skaitā Meningai.

Meninga 2013.gada augustā tika notiesāta par spiegošanu un citiem noziegumiem pēc savas atzīšanās, ka nodevusi 700 000 slepenu valdības un armijas dokumentu vietnei «WikiLeaks».

Viņa tika aizturēta 2010.gadā un ir pavadījusi ieslodzījumā vairāk nekā sešus gadus no viņai piespriestā cietumsoda.

Meninga mūža lielāko daļu ir bijusi pazīstama kā vīrietis vārdā Bredlijs Menings, bet, jau atrodoties ieslodzījumā, lūdza, lai viņu uzskata par sievieti un dēvē par Čelsiju. Viņa tika notiesāta karatiesā kā vīrietis un izcieš sodu vīriešu cietumā.

29 gadus vecā Meninga pērn divas reizes mēģināja izdarīt pašnāvību. Pērn novembrī viņa lūdza Obamu sodu samazināt, pirms viņš atstās Balto namu.

«WikiLeaks» 12.janvārī paziņoja, ka šīs vietnes dibinātājs Džūljens Asanžs piekritīs savai izdošanai ASV, ja Obama apžēlos Meningu, kas izcieš cietumsodu par dokumentu noplūdināšanu.

«WikiLeaks», nepieminot šo Asanža solījumu, atzina, ka Obama ar savu lēmumu samazināt sodu Meningai var būt izglābis viņas dzīvību.

«WikiLeaks» arī raksturoja šo lēmumu kā savu «uzvaru» kampaņā par Meningas atbrīvošanu. «UZVARA: Obama samazina Čelsijas Meningas sodu no 35 gadiem līdz 7. Atbrīvošanas datums tagad ir 17.maijs,» tvītoja «WikiLeaks».

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās par izvarošanu. Ekvadora ir piešķīrusi Asanžam politisko patvērumu.

45 gadus vecais Austrālijas pilsonis atteicies doties uz Zviedriju, šo lēmumu pamatojot ar bažām, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņu varētu tiesāt par simtiem tūkstošu slepenu ASV diplomātiskās un militārās sarakstes dokumentu publiskošanu 2010.gadā.

Lai gan Vašingtona neatsakās no draudiem tiesāt Asanžu par slepeno dokumentu publiskošanu, viņam nav izvirzītas apsūdzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu