Piektdiena, trīspadsmitais. Vai viss tiešām būs slikti?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Halovīna šausmu parks Bauskā
Halovīna šausmu parks Bauskā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Piektdienu, kas iekrīt 13. datumā (tātad - šodien), māņticīgi ļaudis uzskata par nelaimi nesošu dienu, kurā labāk uz ielas neiet, jo iespējamība, ka uz galvas uzgāzīsies ķieģelis, piezagsies laupītājs vai sabrauks auto, esot lielāka nekā jebkurā citā dienā. Taču vai mēs zinām, no kurienes šādi aizspriedumi radušies?

Uzskats, ka "piektdiena, trīspadsmitais" ir nelaimīga diena, nāk no viduslaikiem. Pastāv arī versija, ka tas radies no Jēzus Svētā vakarēdiena, kurā pirms viņa nāves piedalījušies trīspadsmit cilvēki, turklāt tas viss esot noticis piektdienā.

Vēl viens stāsts, kas it kā skaidro 13. datuma piektdienas demonizēšanu, ir 1307. gada 13. oktobra notikumi Francijā, kad liels skaits Templiešu ordeņa pārstāvju tika notverti un spīdzināti.

Delavēras Universitātes profesors Tomass Fernslers (Thomas Fernsler) skaidro, ka bailes no 13. datuma sakņojas iemeslā, ka tas ir nākamais skaitlis aiz 12, kas tiek uzskatīts par "drošu skaitli", jo Jēzum bija 12 apustuļi, gadā ir 12 mēneši un 12 zodiaka zīmes.

Skaitlis 13 arī tiek asociēts ar raganu "padarīšanām", proti, ir nepieciešamas trīspadsmit raganas, lai varētu rīkot raganu sabatu, raksta Lielbritānijas medijs "The Sun".

Tiesa, vēstures grāmatu lappusēs patiešām atrodamas liecības par nebūt ne pozitīviem notikumiem, kuri notikuši tieši piektdienā, 13. datumā. Piemēram, 1940. gada 13. septembrī nacisti uzmeta bumbu Bekingemas pilij, 1972. gada 13. oktobrī Andos nogāzās lidmašīna, izdzēšot divpadsmit cilvēku dzīvības. Savukārt 1970. gada 13. novembrī ciklonā Bangladešā mira 500 000 cilvēku, bet 2015. gada 13. novembrī, piektdienā terora aktos Parīzē nogalināti 130 cilvēki.

Nosaukums "Melnā piektdiena" cēlies no 1989. gada 13. oktobra, kad neveiksmi piedzīvoja "United Airlines" mātes uzņēmuma vairākuma akciju iegādes darījums, izraisot strauju lejupslīdi globālajos finanšu tirgos.

Māņticības dēļ nereti viesnīcās nav, piemēram, 13. stāva vai 13. istabas. Bailes no piektdienas, 13. datuma ir ieguvušas pat nosaukumu - paraskavedekatriafobija (paraskavedekatriaphobia).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu