Izcili mūziķi, kurus esam zaudējuši 2016. gadā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/REUTERS/LETA

Gadam noslēdzoties, apkopojam ne tikai panākumus un uzvaras, bet arī zaudējumus. 2016. gadā mūzikas pasaule (arī Latvija) zaudējusi vairākus izcilus mūziķus un komponistus. Pasaules kontekstā noteikti jāmin Prinsa, Deivida Bovija, Leonarda Koena aiziešana mūžībā, savukārt Latvija zaudējusi savu rokenrola karali Pitu Andersonu un iemīļoto estrādes mākslinieku Ojāru Grinbergu.

 
Foto: LETA

Pits Andersons

Pits Andersons jau kopš piecdesmito gadu beigām, sešdesmito sākuma pārstāvēja mums šķietami svešo Amerikas rokenrola, rokabilī tradīciju, taču vienlaikus, spītīgi turoties pie šīs piecdesmito gadu autentiskās rokmūzikas formas, konstanti mums atgādināja - būt brīvam ir iespējams un par brīvību ir jācīnās.

Pretēji savam vienaudzim Devidam Bovijam, kurš katru gadu desmitu mainījās līdzi laikam, pārsteidzot un šokējot pasauli, Pits Andersons savam atrastajam stilam palika uzticīgs līdz pat pēdējai dienai. Vienmēr akurāts, vienmēr elegants, vienmēr stilā.

Foto: LETA
 
Foto: AP/LETA

Šārona Džonsa

Novembra beigās 60 gadu vecumā pēc cīņas ar vēzi mūžībā devās soulmūzikas dziedātāja Šārona Džounsa (Sharon Jones). Par slimību pirmo reizi Šārona presei paziņoja 2013. gadā, kā rezultātā toreiz iecerētais Džounsas un viņas pavadošās grupas «The Dap-Kings» ieraksts «Give the People What They Want» tika izdots vēlāk - 2014. gada sākumā.

Vēzis diemžēl progresēja, tika veikta operācija, tomēr šogad slimība ņēma virsroku.

Par retro soula lāpnesi Šāronu Džounsu daudz rakstīts arī TVNET slejās (skat. resursus).

Dzimusi 1956. gadā Augustas pilsētā ASV, dziedājusi baznīcas korī un kopš 14 gadu vecuma katru svētdienu baznīcā spēlējusi ērģeles. Šo nodarbi viņa nebija atmetusi arī vēlāk. Drīz Džounsa savas spēcīgās balss dēļ piedalījās dažādos sesiju ierakstos deju mūzikas platēm, līdz viņu uzaicināja pie sevis retro fanka izdevniecība «Desco». Vēlāk māksliniece pārgāja uz «Daptone» un 2002. gadā beidzot izdeva debijas plati «Dap-Dappin With Sharon Jones & the Dap-Tones».

Foto: LETA/Reuters
 
Foto: AP/LETA

Gregs Leiks un Kīts Emersons no «Emerson, Lake & Palmer»

Šogad divus roka dižgarus zaudējusi progresīvā roka komūna. Gada sākumā 71 gada vecumā nošāvās roka taustiņinstrumentālists, grupas «Emerson, Lake and Palmer» līdzdibinātājs Kīts Emersons, bet pavisam nesen 69 gadu vecumā miris «Emerson, Lake and Palmer» un arī «King Crimson» mūziķis Gregs Leiks (Greg Lake).

«Emerson, Lake and Palmer» karjeras laikā pārdeva 48 miljonus ierakstu.

 
Foto: Publicitātes foto

Džeza vibrofonists Bobijs Hačersons

Šogad 75 gadu vecumā savās mājās Montanā, Sanfrancisko, mira leģendārais džeza vibrofonists Bobijs Hačersons (Bobby Hutcherson), kurš pazīstams ar saviem «Blue Note» ierakstu izdevniecības ierakstiem 60. gadu beigās un 70. gados. Hačersons muzicējis kopā ar neskaitāmām džeza leģendām (Herbie Hancock, Sonny Rollins, McCoy Tyner, Dexter Gordon), kā arī izdevis soloierakstus, pēdējais no tiem 2014. gadā «Enjoy the View». Viņa karjera ilgusi vairāk nekā 50 gadu.

 
Foto: Publicitātes foto

«Suicide» solists Alans Vega

78 gadu vecumā šogad miegā mūs pametis amerikāņu grupas «Suicide» solists un pankmūzikas celmlauzis Alans Vega. Vega, kura īstais vārds ir Alans Bermovics, sāka karjeru kā tēlnieks. Viņš pievērsās mūzikai pēc iepazīšanās ar otru «Suicide» dalībnieku Mārtinu Revu. «Suicide» pirmais albums 1977. gadā saņēma pozitīvas atsauksmes no britu kritiķiem, taču galvenokārt negatīvas atsauksmes no amerikāņu. Vēlāk grupa kļuva slavena, pateicoties enerģiskajiem koncertiem, kuros klausītāji mētāja krēslus, pudeles un vienreiz pat cirvi.

Šobrīd 1977. gada albums tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem 70. gadu mūzikas ierakstiem.

 
Foto: LETA/Reuters

Kantri leģenda Mērls Hegards

79 gadu vecumā savās mājās Kalifornijā pēc cīņas ar pneimoniju mira amerikāņu katri mūzikas leģenda Mērls Hegards (Merle Haggard), kurš aktīvi darbojās mūzikā sešus gadu desmitus. Savās dziesmās (īpaši «Okie from Muskogee» un «Fightin' Side of Me») viņš izdziedājis darbaļaužu, salauzto siržu, nabagu un smagos apstākļos nonākušo likteņus.

Pievērsties mūzikai profesionālā līmenī viņu pamudināja Džonija Keša 1958. gada uzstāšanās cietumā, kur Hagards tobrīd izcieta sodu par laupīšanas mēģinājumu. «Es būtu kļuvis par noziedznieku mūža garumā, ja mūzika nebūtu mani izglābusi,» telekanāla PBS dokumentālajā filmā atzina Hagards. «Es esmu dzīvs piemērs, ka Amerikā viss var būt slikti un ka Amerikā viss var būt labi.»

Hagards vēl šogad turpināja koncertēt, bet nesen slimības dēļ atcēla aprīlī paredzētos koncertus.

Hagards kantri žanru papildināja ar folkmūzikas, popa, džeza, blūza un rokmūzikas elementiem.

Foto: REUTERS/LETA
 
Foto: AP/LETA

«The Eagles» ģitārists Glens Frejs

67 gadu vecumā miris ASV rokgrupas «The Eagles» dibinātājs un ģitārists/dziedātājs Glens Frejs, kurš ar tādiem hitiem kā «Hotel California» palīdzēja padarīt šo grupu par vienu no veiksmīgākajām ASV roka vēsturē. Frejs mira no reimatoīdā artrīta, akūta čūlainā kolīta un pneimonijas komplikācijām.

Foto: AP/LETA
 
Foto: AP/LETA

Prinss

Šogad pasaule negaidīti zaudēja mūzikas hameleonu Prinsu (Prince Rogers Nelson). Prinss bija vien 57 gadus vecs. Prinsa ietekme uz mūziku ir milzīga. 2004. gadā viņš uzņemts Rokenrola slavas zālē. Viņš pārdevis vairāk nekā 100 miljonus ierakstu.

Prinss nomira no nejaušas opioīdu pārdozēšanas.

Foto: AP/LETA
 
Foto: AP/LETA

Leonards Koens

Pavisam nesen cienījamā 82 gadu vecumā mūs pameta Kanādas dziedātājs, dziesmu autors un dzejnieks Leonards Koens (Leonard Cohen). Trīs nedēļas pirms savas nāves viņš izdeva izcilu albumu «You Want It Darker» (skat. recenziju).

Koens kļuva par dzejnieku, pirms viņš sāka darboties mūzikā, un ir uzrakstījis dažas no savas paaudzes refleksīvākajām dziesmām, tai skaitā slaveno spiričuelu «Hallelujah». Viņš darbojies dzejā un mūzikā piecus gadu desmitus.

Foto: AP/LETA
 
Foto: LETA/Reuters

Deivids Bovijs

Arī Deivids Bovijs īsi pirms nāves, savā dzimšanas dienā 8. janvārī izdeva albumu «Blackstar», kas vizuāli stilizēts ar melnu zvaigzni ★ un kas muzikāli ir atšķirīgs no visa, kas līdz šim atrodams Bovija diskogrāfijā. Pēc dažām dienām tapa skaidrs - albums ir viņa atvadu vēstule.

Foto: AP/LETA
 
Džordžs Maikls
Džordžs Maikls Foto: Publicitātes foto

Džordžs Maikls

53 gadu vecumā no sirds mazspējas Ziemassvētkos mira grieķu izcelsmes britu dziedātājs Džordžs Maikls. Viens no izcilākajiem 80. gadu popmūziķiem. 17 gadu vecumā viņš sacerēja dziesmu «Careless Whisper», kas atnesa viņam un un viņa duetam «Wham!» pasaules slavu.

Dziedātāja karjeras laikā pārdoti vairāk nekā 100 miljoni viņa albumu kopiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu