Taizemē no applūdušās alas izglābti četri zēni; glābšanas operāciju atsāks pirmdien (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Taizemē svētdien izglābti četri no applūdušajā alā iesprostotajiem zēniem, un glābšanas operācija tiks atsākta pirmdien, paziņoja amatpersonas. Izglābtie ar helikopteriem nogādāti slimnīcā, kur tiks pārbaudīts viņu veselības stāvoklis. Līdz ar to glābšanas operācija tiek pārtraukta un tiks atsākta pēc 10 līdz 20 stundām, tātad pirmdien, pavēstījuši ārkārtējo situāciju dienesta pārstāvji.

(Precizēta saskaņā ar jaunāko informāciju par izglābto skaitu.)

Glābšanas operācijā piedalās 13 ārzemju un pieci taizemiešu ūdenslīdēji. Katram zēnam, kuru pavadīs divi ūdenslīdēji, būs ar elpošanas aparātu jāienirst ūdenī un peldus jāizkļūst no alas.

Operācijā piedalās arī glābēji no ASV, Austrālijas, Ķīnas un Eiropas.

Lai sasnegtu jauniešus, nirējiem jāvirzās pa tumšiem, applūdušiem pazemes tuneļiem, kas aizņem līdz pat sešām stundām. Ceļš turp un atpakaļ aizņem apmēram 11 stundas.

Visu iesprostoto zēnu glābšana varētu prasīt vairākas dienas.

Ūdens līmenis alā sasniedzis zemāko punktu pēdējo desmit dienu laikā, tāpēc tika pieņemts lēmums operāciju veikt tieši tagad. Meteorologu prognozes liecina, ka drīzumā ir gaidāmas jaunas lietusgāzes, kas var izraisīt kritisku ūdens līmeņa celšanos applūdušajā alā.

11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais treneris ir iesprostoti pazemē kopš 23.jūnija, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāi. Tobrīd ala bija sausa, taču sākās stipras lietusgāzes, kas applūdināja ieeju alā.

Taču viņiem izdevās patverties gaisa kabatā aptuveni četrus kilometrus no ieejas. Tur viņus desmit dienas vēlāk atrada britu ūdenslīdēji.

Taizemiešu un ārzemju ūdenslīdēji ir piegādājušas iesprostotajiem ūdeni, pārtiku, skābekli un snieguši medicīnisko palīdzību. Taču pastāv bažas par skābekļa līmeni alā, lai gan glābējiem izdevies ierīkot cauruli, pa kuru piegādāt svaigu gaisu.

Taizemes jūras spēku ūdenslīdējs ir gājis bojā, piegādājot skābekļa balonus.

Sākotnēji amatpersonas apsvēra, vai zēni varētu nogaidīt alā līdz lietus sezonas beigām, kas nozīmē, ka viņiem un viņu trenerim nāktos pavadīt pazemē vairākus mēnešus. Taču skābekļa līmeņa samazināšanās lika atteikties no šī plāna.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu