Nākamajos desmit gados ieguldījumiem elektrolīnijās būtu jābūt ap € 8,154 miljoniem gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Nākamajos desmit gados ieguldījumiem elektrolīnijās būtu jābūt ap 8,154 miljoniem eiro gadā, teikts AS «Augstsprieguma tīkls» elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības 10 gadu plānā.

Attīstības plānā paredzēts iekļaut nepieciešamos atjaunošanas darbus 330 kilovoltu (kV) elektropārvades līnijās «Krustpils-Līksna», «Aizkraukle-Krustpils», «Viskaļi-Brocēni», «Brocēni-Grobiņa» un citās.

Lai apturētu 110 kV pārvades tīkla novecošanās tendences, tādejādi nodrošinot pārvades sistēmas stabilu darbību, tai pieslēgto lietotāju nepārtrauktu elektroapgādi ar elektroenerģiju pieprasītā apjomā, pārvades sistēmas operators paredz 110 kV apakšstaciju un sadales punktu, 110 kV elektropārvades līniju pārbūvi, kā arī 110kV transformatoru nomaiņu un citus projektus, kas vērsti uz elektroenerģijas pārvades sistēmas darbspēju uzturēšanu.

Finanšu ieguldījumi tiek plānoti tā, lai ilgtermiņā novērstu pārvades iekārtu novecošanos, tas ir, lai iekārtu skaits, kuras vecākas par kritisko vecumu nepalielinātos un, lai ilgtermiņā neviena iekārta nesasniegtu savu kritisko vecumu.

Lai varētu izpildīt iepriekš minētos attīstības tempus, ir elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības plānā ir paredzēts: vidēji gadā pārbūvēt 3,9 sadalnes (10 gados viena 330 kV un 38 110 kV sadalnes; veikt vidēji 0,7 autotransformatoru nomaiņas gadā; veikt vidēji 9,9 transformatoru nomaiņas gadā.

Plānā paredzēts līnijās pakāpeniski kāpināt nepieciešamos ieguldījumus līdz nepieciešamajam ieguldījumu līmenim ap 8,154 miljoniem eiro gadā, nākotnē paredzot, ka pēc sadalietaišu pārbūvēs un transformatoru nomaiņas nepieciešamo līdzekļu samazināšanās aptuveni ap 2038.gadu tiks būtiski palielināti ieguldījumi elektropārvades līnijās.

«Augstsprieguma tīkls» norāda, ka sadalietaišu, transformatoru un autotransformatoru novecošanās ir jānovērš aptuveni līdz 2038.gadam, kad ir jāuzsāk plānot lielākus ieguldījumus elektropārvades līnijās. Aptuveni no 2038.gada elektropārvades līnijās būs jāpalielina ieguldījumi vidēji par četriem līdz sešiem miljoniem eiro gadā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija trešdien, 11.jūlijā, plkst.13 rīkos uzklausīšanas sanāksmi par «Augstsprieguma tīkla» iesniegto elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības 10 gadu plānu. Uzklausīšanas sanāksme notiks Ūnijas ielā 45, Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu