Tillera personālizstādē vērojami darbi kopš viņa daiļrades pirmsākumiem (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Otto Strazds

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) mākslinieka Imanta Tillera personālizstādi «Ceļojums uz nekurieni» varēs redzēt no agrākajiem darbiem līdz tiem, kas veidoti pēdējā laikā, šodien preses konferencē sacīja izstādes kuratore Elita Ansone. Tas palīdzēs veidot iespējami pilnīgāku priekšstatu par mākslinieku. Ansone piebilda, ka šādas izstādes veidošana bija «ļoti ambicioza ideja». Tomēr šādu izstādi nevarētu atļauties, ja nebūtu simtgades programmas.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce arī uzsvēra, ka šis simtgades gads ir brīnišķīgā iespēja parādīt izstādi, par kuru muzejā domājuši un cerējuši ilgāku laiku. Izstādē vērojami 64 mākslas darbi no Austrālija un Jaunzēlandes muzejiem un privātām kolekcijām.

Tillers (1950) ir viens no vadošajiem Austrālijas mūsdienu māksliniekiem. Dzimis latviešu trimdinieku ģimenē Sidnejā un bakalaura grādu arhitektūrā ieguvis Sidnejas Universitātē (1972). Viņa interese par laikmetīgās mākslas procesiem aizsākās studiju laikā, kā brīvprātīgajam palīgam iesaistoties Kristo un Žannas Klodas Sidnejas Mazā līča ietīšanā (1969).

«Tillers tiek saukts par «domāt provocējošu mākslinieku», un viņa jaunradi uzskata par postmodernisma kvintesenci. Tillera māksla ir intelektuāla, tā ietver atsauces uz pasaules kultūru, Rietumu mākslas vēsturi, 20.gadsimta Eiropas literatūru un filozofiju, Austrālijas iedzimto iedzīvotāju kultūru. Meistars izvēlas tematus, kas rosina jēgpilnas diskusijas,» mākslinieku aprakstīja Sujunšalijeva.

Imants Tillers
Imants Tillers Foto: Otto Strazds

Latvijā pirmā tikšanās ar Tillera mākslu notika 1993. gadā, kad LNMM tika eksponēta glezna no sērijas «Diaspora», ko iedvesmoja Latvijas 1990.gada politiskie notikumi. Ar Tillera darbu tika aizsāka vēstījumu par cilvēkiem, kas atrauti no dzimtenēm, izkliedēti visā pasaulē, un viņu identitāte meklē izpausmi svešā zemē. Tas ir stāsts ne tikai par latviešu diasporu, jo darbi problematizē arī Austrālijas iedzimto iedzīvotāju aborigēnu izstumšanu no viņu tradicionālajām vietām.

Sakarā ar mākslinieka personālizstādi, pirmo reizi Latvijā izdota grāmata par viņa mākslu - Tillera daiļradei ir veltīti vairāki pētījumi, tomēr neviens no tiem līdz šim nebija publicēts Latvijā. LNMM sadarbībā ar Sidnejas Universitātes izdevniecību «Power Publications» sagatavojis bilingvālu izdevumu «Imants Tillers. Ceļojums uz nekurieni», kurā ietverts pilnīgs izstādes darbu katalogs un mākslinieka biogrāfijas svarīgākās lappuses.

Tāpat plkst.19 kinoteātrī «Splendid Palace» pasaules pirmizrādi piedzīvos Antras Cilinskas režijā veidota dokumentālā filma par Tilleru «Iemesti pasaulē», kas sniegs ieskatu mākslinieka personībā, daiļradē un viņa ģimenes vēsturē, parādot meistara saistību ar latvietību.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu