Nedēļa pasaulē: «Novičok», Taizemes alā iesprostotie futbolisti un noziedzība Holivudas stilā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Anglijā noticis jauns saindēšanās gadījums ar nervus paralizējošo vielu «Novičok», un Lielbritānija par to pieprasījusi skaidrojumu no Krievijas, kuras teritorijā bīstamā viela savulaik tika izstrādāta. Tikmēr Taizemē turpinās mēģinājumi izglābt alā iesprostoto futbola komandu, kas tur aizvadījusi jau divas nedēļas. Kamēr ASV un Krievija gatavojas Trampa un Putina samitam, Šveicē un Francijā risinās Holivudas krimināltrilleru cienīgi notikumi kriminālajās aprindās. Portāls TVNET apkopojis aizvadītās nedēļas notikumus pasaulē, par kuriem jāzina!

 
Foto: ap/sc

Taizemē applūdušā alā iesprostotā futbola komanda atrasta dzīva

Pirms divām nedēļām Taizemē pazuda pusaudžu futbola komanda ar treneri. Radās aizdomas, ka viņi varētu būt iegājuši alu sistēmā, kas lietus sezonā mēdz applūst. Pēc vērienīgas meklēšanas operācijas jaunieši tika atrasti applūdušajā alā, kur tobrīd bija aizvadījuši deviņas dienas. Šajā laikā alas ārpusē pulcējās pazudušo pusaudžu ģimenes.

Lai arī zēni un viņu 25 gadus vecais treneris tika atrasti sveiki un veseli, izglābt viņus vēl nav izdevies. Lai viņiem tur nebūtu jāpaliek līdz lietus sezonas beigām, kas pienāks tikai rudenī, glābēji cenšas izsūknēt no alas ūdeni vai arī apmācīt jauniešus niršanā, taču nepieredzējušiem nirējiem apmēram četrus kilometrus garais ceļš pa applūdušajiem pazemes tuneļiem varētu izrādīties ļoti bīstams. Alā iesprostoto jauniešu liktenim seko mediji visā pasaulē.

Diemžēl glābšanas operācijā gājis bojā nirējs, kurš savulaik dienēja Taizemes jūras spēkos. 38 gadus vecais Samans Gunans piegādāja skābekli alas kambarim, kurā atrodas jaunieši. Taču atpakaļceļā viņam pašam aptrūkās skābekļa. Gunanu laukā no pazemes alu sistēmas izvilka viņa niršanas partneris, taču vīrieti vairs nevarēja atgriezt pie samaņas.

Glābšanas operācijā iesaistīti apmēram 1000 karavīri, nirēji un brīvprātīgie.

Amatpersonas nobažījušās, ka alas kambarī, kur patvērušies zēni un viņu treneris, sāk aptrūkties gaisa. Pie tā daļēji vainojams lielais glābēju skaits alu sistēmā.

Patlaban notiek mēģinājumi alā ievietot piecus kilometrus garu cauruli, lai piegādātu skābekli no alas ārpuses.

 
Foto: AFP/Scanpix

Gatavošanās Trampa un Putina samitam rit pilnā sparā

16.jūlijā Helsinkos notiks ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas autokrāta Vladimira Putina samits.

Tramps izdarīs uz Putinu spiedienu saistībā ar apsūdzībām, ka Krievija iejaukusies 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās, sacījis Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons. Tramps šajās vēlēšanās tika ievēlēts par ASV prezidentu.

Izskanējušas ziņas, ka Tramps plānojot pirms samita oficiālās daļas divatā tikties ar Putinu bez ASV vai Krievijas delegāciju piedalīšanās.

Tramps līdzīgi rīkojās pagājušomēnes notikušajā samitā ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu. Pirms Ziemeļkoreja samita vairākas ASV amatpersonas pauda bažas par tikšanos bez palīgiem, kas kalpo kā liecinieki un izdara pierakstus. Pēc tam ir grūti pierādīt, ka sarunās aiz slēgtām durvīm valstu līderi patiešām vienojušies par tur apspriestajiem jautājumiem.

ASV amatpersonas paudušas bažas, ka Putins kā pieredzējis sarunu vedējs varētu izmantot tikšanos divatā savā labā un panākt no Trampa piekāpšanos sev svarīgos jautājumos.

Kremlis paziņojis, ka šāds tikšanās formāts Putinam esot pilnībā pieņemams.

Taču kopumā ne Vašingtona, ne Maskava negaida, ka samits vainagosies ar vienošanos kādā no svarīgākajiem jautājumiem.

 
Foto: PA/Scanpix

Divi cilvēki Anglijā saindējas ar «Novičok»

Šonedēļ atklātībā nonāca ziņas, ka britu pāris Anglijas pilsētā Eimesberi pagājušajā nedēļas nogalē saindējies ar nervus paralizējošo vielu «Novičok». Izmeklētāji secinājuši, ka 45 gadus vecais vīrietis un 44 gadus vecā sieviete nonākuši saskarsmē ar kādu saindētu priekšmetu, kas vēl nav atrasts. Abi cilvēki kritiskā stāvoklī atrodas slimnīcā.

Aculiecinieki stāsta, ka cietušajiem bijuši tādi simptomi kā galvassāpes, putas no mutes un halucinācijas.

Eimesberi atrodas apmēram desmit kilometru attālumā no Solsberi, kur martā ar «Novičok» saindējās bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Lielbritānija un citas valstis uzskata, ka uzbrukumā vainojama Krievija.

«Pēc detalizētām vielas paraugu analīzēm mēs varam apstiprināt, ka sieviete un vīrietis nonāca saskarē ar to pašu nervu aģentu, ar ko Jūlija un Sergejs Skripaļi,» skaidro policija.

Viltšīrā darbojas apmēram simt Skotlendjarda izmeklētāji. Vairākas vietas Eimesberi un Solsberi ir nobloķējusi policija.

«Mēs nevaram pateikt, vai nervu aģents bija no tās pašas partijas kā tas, ar ko saindējās Skripaļi,» paziņoja Lielbritānijas pretterorisma vienības komisāra asistents Nīls Basu. «Mēs izskatīsim iespēju, ka šīs abas izmeklēšanas varētu būt saistītas. Taču ir svarīgi, lai izmeklēšana vadās pēc savāktajiem pierādījumiem un mēs neizdarām pārsteidzīgus secinājumus.»

Lielbritānijas iekšlietu ministrs Sadžids Džavids ceturtdien paziņoja, ka Krievijai jāsniedz paskaidrojumi pēc vēl divu cilvēku saindēšanos ar nervus paralizējošo vielu «Novičok» Lielbritānijā.

«Tagad ir laiks, lai Krievijas valsts pieteiktos un paskaidrotu, kas tieši notiek,» parlamentā pavēstīja Džvids. «Ir pilnīgi nepieņemami, ka mūsu cilvēki kļūst par tīšiem vai nejaušiem mērķiem vai ka mūsu ielas, parki, pilsētas ir indes izgāztuves.»

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs ceturtdien paziņoja, ka Krievija nekādi nav saistīta ar abiem šiem gadījumiem. Krievija noliedz arī saistību ar uzbrukumu Skripaļiem.

 
Foto: EPA/Scanpix

Šveicē noķer meklētu britu krāpnieku, Francijā no cietuma Holivudas stilā izbēg noziedznieks

Aizvadītās nedēļas laikā Šveicē un Francijā risinājās Holivudas krimināltrilleru cienīgi notikumi.

Svētdien ar helikopteru no cietuma Parīzē izbēga 46 gadus vecais gangsteris Reduāns Faids, kurš savulaik bija Francijas varasiestāžu vismeklētākais cilvēks. Neticamā bēgšana, kurā viņam palīdzēja trīs bruņoti vīrieši, ilga vien dažas minūtes.

Divi vīrieši slēpošanas maskās un ar zāģiem centās ielauzties cietuma apmeklētāju telpā, kur Faids tobrīd runāja ar savu brāli. Trešais vīrietis cietuma pagalmā sargāja helikopteru un tā pilotu - lidošanas instruktoru, ko vīrieši bija saņēmuši gūstā.

Helikopters vēlāk tika atrasts Parīzes piepilsētā. Pilots tika atbrīvots, un viņu nogādāja slimnīcā. Pēc izkāpšanas no helikoptera Faids pārsēdās melnā «Renault Megane», kas tika redzēts uz A1 šosejas. Vēlāk automašīna tika atrasta sadegusi kāda iepirkšanās centra autostāvvietā.

Faida meklēšanā tika iesaistīti gandrīz trīs tūkstoši policistu. Faids, kurš izcieta cietumsodu par vardarbīgu laupīšanas mēģinājumu, kurā tika nogalināts policists, joprojām nav atrasts. Faidam 2013.gadā ar dinamīta palīdzību jau izdevās izbēgt no cietuma, taču pēc sešām nedēļām viņu notvēra.

Savukārt Šveicē policija aizturēja vienu no Lielbritānijas meklētākajiem noziedzniekiem - 45 gadus veco krāpnieku Marku Aklomu. Viņš apsūdzēts par 850 000 mārciņu (960 000 eiro) lielu iekrājumu izkrāpšanu no 58 gadus vecās Karolinas Vudsas. Viņš izlikās par turīgu baņķieri un MI6 aģentu, solot sievieti apprecēt.

Akloms 2012.gadā iepazinās ar Vudsu viņas veikalā Glosteršīrā. Viņa uzskatīja, ka abu starpā uzplaukušas romantiskas jūtas. Pēc gada, kad viņa saprata Akloma ļaunprātīgos nodomus, Vudsa esot apsvērusi pašnāvību.

Pirms diviem gadiem tika izdots Eiropas mēroga orderis par Akloma aizturēšanu saistībā ar Vudsas apkrāpšanu. Šogad tika izdots jauns orderis ar vēl citām apsūdzībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu