Latvijas kuģi saglabā vietu Parīzes memoranda «baltajā» sarakstā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas karoga kuģi saglabājuši vietu baltajā sarakstā Parīzes memoranda (Parīzes saprašanās memorands par ostas valsts kontroli) komitejas publiskotajā kuģu karogu valstu izkārtojumā baltajā, pelēkajā un melnajā sarakstā uz 2018. gada 1. jūliju, aģentūru LETA informēja Latvijas Jūras administrācija.

Latvija saglabā vietu baltajā sarakstā, kaut gan pagājušā gadā pirmo reizi pēdējo sešu gadu laikā ticis aizturēts Latvijas karoga kuģis.

Baltajā sarakstā ir iekļautas valstis, kuru kuģi ir droši - ar zemu riska pakāpi, pelēkajā - vidēja un melnajā - augsta riska kuģu valstis. Pavisam šajos sakastos iekļautas 73 valstis, šogad baltajā sarakstā palikušas 40, pelēkajā 20 un melnajā 13 valstis. Pagājušā gadā baltajā sarakstā bija 42, pelēkajā 19 un melnajā 12 valstis.

Šogad no pelēkā uz balto sarakstu pārgājušas Polija un Koreja, savukārt no baltā saraksta uz pelēko noslīdējušas ASV, Krievija, Irāna un Kazahstāna. Ukraina no pelēkā saraksta iekļuvusi melnajā.

Latvija baltajā sarakstā noslīdējusi no 26. uz 32. vietu, Igaunija no 28. vietas pakāpusies uz 26., bet Lietuva, kas pērn atradās pelēkā saraksta 4.pozīcijā, šogad ir pelēkā saraksta 6.vietā. Baltajā sarakstā ir četras valstis, kuru kuģi vismaz pēdējo trīs gadu laikā nav aizturēti ārvalstu ostās - Francija, Īrija, Igaunija un Saūda Arābija. Savukārt Beļģijas, Japānas, Polijas un Korejas, tāpat kā Latvijas, kuģi aizturēti pa vienai reizei.

Tas, kādā sarakstā un kurā vietā valsts atrodas, ir atkarīgs no ārvalstu ostās veikto inspekciju un konstatēto pārkāpumu vai kuģu aizturēšanas skaita. Valstīm, zem kuru karoga reģistrēts maz kuģu - kā Latvijai - ir grūtāk nekā lielajām valstīm saglabāt vietu baltajā sarakstā.

Parīzes memorands tika izveidots 1982. gadā ar mērķi nodrošināt vienotu pieeju ostas valsts kontroles jautājumiem. Latvija ir Parīzes memoranda dalībvalsts no 2005. gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu