Aizvien biežāk mājas internetam cilvēki izvēlas jaudīgu mobilo pieslēgumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Kopš 4G un 4G+ tehnoloģiju ieviešanas strauji pieaug interneta patēriņš ne tikai viedtālruņos un planšetdatoros, bet arī rūteros – teju katra desmitā BITES tīklā lietotā SIM karte tiek izmantota tieši datu pārraidei, liecina mobilo sakaru operatora dati.

Pēdējā gada laikā BITES mobilā interneta klientu skaits ir pieaudzis par vairāk nekā 40%, turklāt tas turpina strauji palielināties. Savukārt viņu mobilā interneta lietojums rūteros pieaudzis vairāk nekā desmit reizes. Piemēram, planšetdatoros vien vidējais interneta patēriņš uz vienu lietotāju mēnesī pērn ir palielinājies divas reizes, sasniedzot 27 GB. Mobilā interneta patēriņu rūteros būtiski ietekmējis pieaugošais video satura lietojums mobilajās ierīcēs – tiešsaistes video saturs veido 65% no kopējās interneta plūsmas BITES tīklā.

«Mēs esam ieraduši mobilo datu pārraidi saistīt ar internetu viedtālrunī, taču Latvijā, līdzīgi kā citur pasaulē, ir sasniegts brīdis, kad mobilais internets droši nostājas līdzās optiskajam un kabeļinternetam (DSL) gan jaudas, gan arī cenas ziņā. Modernākas tehnoloģijas, lielāks datu pārraides ātrums un kapacitāte nozīmē, ka internets ir pieejams vairāk cilvēkiem,» uzskata mobilo sakaru operatora mārketinga direktore Diāna Šmite.

Tomēr mobilā interneta, tostarp mobilo rūteru popularitātes pieaugums ir skaidrojams ne tikai ar jaudīgākām tehnoloģijām, bet arī cilvēku dzīvesveida un uztveres izmaiņām, kā arī apzinātu vēlmi nepārmaksāt par pakalpojumiem un uzturēt iespējami mazāk saistību.

Piemēram, jaunieši, kas nesen uzsākuši patstāvīgu dzīvi, ik pa laikam mēdz mainīt mājvietu. Pārceļoties viņi ļoti labprāt «ņem līdzi» savu interneta pieslēgumu. Tā kā jaunieši nevēlas uzņemties ilgtermiņa saistības, rūteris, kura «darbināšanai» nepieciešams vien mobilais tīkls un elektrības kontaktligzda, ideāli atbilst šim dzīvesveidam.

Savukārt cilvēki, kuri brīvo laiku pavada ārpus pilsētām, mobilā interneta pieslēgumu izvēlas, lai nav jāmaksā par diviem pieslēgumiem, t.i., dubultā, taču sakari un iemīļotie seriāli būtu pieejami vienmēr – arī brīvdienās ārpus mājas.

«Mobilo rūteri ir viegli ielikt somā, pārceļoties uz vasarnīcu, lauku mājām vai pat dodoties pārgājienā. Tā kā pietiekami jaudīgs mobilais tīkls ir pieejams teju visā Latvijā, tostarp vietās, kur fiksētā interneta nav, tad ideja visur iztikt ar vienu pieslēgumu kļūst aizvien populārāka un vieglāk piepildāma,» skaidro Šmite.

Lietotāju vēlmi «nepiesaistīties» fiksētiem pakalpojumiem zināmā mērā varētu būt saistīta ar nodarbinātības formas izmaiņām, proti, visā pasaulē pieaug pašnodarbinātības popularitāte. Piemēram, pēc pēdējiem OECD datiem, Eiropā pērn tādi bija vidēji 16% strādājošo, tikmēr Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati liecina, ka pašnodarbinātie Latvijā veido 7,3% no kopējā nodarbināto skaita. Salīdzinājumam – 2013.gadā šī proporcija bija 6,5%.

«Mēs, protams, varam tikai minēt, vai tieši tehnoloģijas veicina šāda nodarbinātības veida popularitāti. Taču skaidrs ir viens – bez mobilajām ierīcēm un visur pieejama jaudīga interneta strādāt būtu krietni sarežģītāk. Tagad mūsu birojs un darba vieta var būt teju jebkur,» piebilst BITES Mārketinga direktore.

Runājot par nākotnes tendencēm, «Ericsson» eksperti aprēķinājuši, ka Centrālajā un Austrumeiropā līdz 2023.gadam mobilā interneta pieslēgumu skaits palielināsies par 7% līdz 630 miljoniem, bet kopējā mobilo datu plūsma mēnesī šajā reģionā sasniegs 9,3 eksobaitus. Šo izaugsmi būtiski ietekmēs 5G tehnoloģijas attīstība, kas ātruma un stabilitātes ziņā būs nopietns konkurents optiskajam internetam, un tādējādi pavērs jaunas iespējas gan pilsētu, gan lauku teritoriju iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu