Britu pāris ar «Novičok» saindējies, saskaroties ar saindētu priekšmetu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHRIS J RATCLIFFE / AFP

Britu pāris, kas saindējās ar nervus paralizējošo vielu «Novičok», saskāries ar saindētu priekšmetu, ceturtdien paziņoja policija.

(Papildināta ziņa.)

«Pēc tālākām pacientu paraugu pārbaudēm mēs tagad zinām, ka viņi ar nervus paralizējušo vielu saskārušies, rīkojoties ar saindētu priekšmetu,» teikts policijas paziņojumā.

Policija meklē ar «Novičok» saindēto priekšmetu.

Jau ziņots, ka Lielbritānijā sestdienas vakarā savās mājās Eimesberi pilsētā, kas atrodas desmit kilometru attālumā no Solsberi, bezsamaņā tika atrasti divi Lielbritānijas pilsoņi - 45 gadus vecs vīrietis un 44 gadus veca sieviete. Viņi atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī.

Lielbritānijas policija trešdienas vakarā paziņoja, ka viņi saindējušies ar nervus paralizējošo vielu «Novičok», ar kuru tika saindēti bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Nav pamata domāt, ka britu pāris uzkavējās tuvumā kādam no objektiem Solsberi, kas tika attīrīti no indīgās vielas pēc uzbrukuma Skripaļiem. Taču viena no izmeklētāju izskatītajām versijām ir tāda, ka pāris varētu būt nonācis saskarē ar pudelīti vai šļirci, kas tika izmantota mēģinājumā noindēt Skripaļus, ziņo raidorganizācija SKY.

Solsberi un Eimesberi nožogotas sešas vietas, ko pāris apmeklēja, pirms viņiem kļuva slikti. To vidū ir Roulija māja Eimesberi un hostelis Solsberi, kur mitinājās Stērdžesa.

Aculiecinieki stāsta, ka cietušajiem bijuši tādi simptomi kā galvassāpes, putas no mutes un halucinācijas.

Eimesberi atrodas apmēram 13 kilometru attālumā no Solsberi, kur notikušais uzbrukums Skripaļiem pievērsa pasaules uzmanību. Lielbritānija un citas valstis uzbrukumā vaino Krieviju.

«Pēc detalizētām vielas paraugu analīzēm mēs varam apstiprināt, ka sieviete un vīrietis nonāca saskarē ar to pašu nervu aģentu, ar ko Jūlija un Sergejs Skripaļi,» skaidro policija.

Viltšīrā darbojas apmēram simt Skotlendjarda izmeklētāji. Vairākas vietas Eimesberi un Solsberi ir nobloķējusi policija.

«Jaunākās ziņas no slimnīcas liecina, ka abi pacienti joprojām ir kritiskā stāvoklī,» norāda policija. «Abi ir Lielbritānijas pilsoņi un dzīvo šajā reģionā. Policisti cenšas identificēt viņu tuviniekus.»

«Mēs nevaram pateikt, vai nervu aģents bija no tās pašas partijas kā tas, ar ko saindējās Skripaļi,» paziņoja Lielbritānijas pretterorisma vienības komisāra asistents Nīls Basu. «Mēs izskatīsim iespēju, ka šīs abas izmeklēšanas varētu būt saistītas. Taču ir svarīgi, lai izmeklēšana vadās pēc savāktajiem pierādījumiem un mēs neizdarām pārsteidzīgus secinājumus.»

Lielbritānijas iekšlietu ministrs Sadžids Džavids ceturtdien paziņoja, ka Krievijai jāsniedz paskaidrojumi pēc vēl divu cilvēku saindēšanos ar nervus paralizējošo vielu «Novičok» Lielbritānijā.

«Tagad ir laiks, lai Krievijas valsts pieteiktos un paskaidrotu, kas tieši notiek,» parlamentā pavēstīja Džvids. «Ir pilnīgi nepieņemami, ka mūsu cilvēki kļūst par tīšiem vai nejaušiem mērķiem vai ka mūsu ielas, parki, pilsētas ir indes izgāztuves.»

Viņš sacīja, ka jaunākajā incidentā izmantotā inde ir tā paša tipa, ar kuru martā tika saindēti Skripaļi.

Savukārt premjerministre Terēza Meja paziņoja, ka Lielbritānijas policija darīs visu iespējamo, meklējot atbildes pēc notikušā incidenta.

«Redzēt, ka vēl divi cilvēki Lielbritānijā saskārušies ar «Novičok», ir ļoti satraucoši, un es zinu, ka policija darīs visu iespējamo savā izmeklēšanā,» vizītes laikā Berlīnē pavēstīja Meja.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs ceturtdien paziņoja, ka Krievija nekādi nav saistīta ar abiem šiem gadījumiem.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova pavēstījusi, ka Lielbritānijai nāksies atvainoties par prasību Krievijai sniegt paskaidrojumus.

«Mēs aicinām britu tiesībsargājošās iestādes neiesaistīties netīrās politiskās spēlēs, kuras jau sākuši noteikti spēki Londonā, un tā vietā beidzot savā izmeklēšanā sadarboties ar Krievijas tiesībsargājošām iestādēm,» paziņoja Zaharova. «Es esmu pārliecināta, ka par visu, ko sarīkojusi Terēzas Mejas valdība, šai valdībai un tās pārstāvjiem būs jāatvainojas Krievijai un starptautiskajai sabiedrībai.»

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu