Zinātnieki izstrādā metodi, kas varētu glābt balto degunradžu sugu pēc pēdējā tēviņa nāves (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zinātnieki attīstījuši jaunu metodi, ar kuru varētu no izmiršanas pasargāt ziemeļu balto degunradžu sugu, vēsta aģentūra AP. Šā gada martā bojā gāja pasaulē pēdējais balto degunradžu tēviņš Sudans; pašlaik dzīvas ir tikai divas šīs sugas mātītes - Sudana meita un mazmeita. Līdz ar to sugas saglabāšana nu ir zinātnes rokās.

Zinātnieku plāni izskaidroti trešdien akadēmiskajā žurnālā «Nature Communications» publicētā rakstā. Viņiem izdevies no sasaldētiem ziemeļu baltā degunradža spermas paraugiem un dienvidu baltā degunradža - ziemeļu baltajiem degunradžiem radniecīgas sugas - mātītes olšūnām radīt jaunas hibrīdsugas embrijus.

Vācijas, Itālijas un Čehijas zinātnieki uzskata, ka jaunā metode palīdzēs turpināt kritiski apdraudētās sugas pastāvēšanu.

Zinātnieki plāno ievākt olšūnu daļas no divām dzīvajām ziemeļu balto degunradžu mātītēm Nadžinas un Fatu. Taču, tā kā viņas nevar iznēsāt mazuļus, embriji tiks implantēti dienvidu balto degunradžu «surogātmātei».

Berlīnes Leibnica zooloģijas institūta pārstāvis Tomass Hildebrants pauž cerību, ka pirmais ziemeļu balto degunradžu mazulis varētu nākt pasaulē tuvāko trīs gadu laikā. «Mēs esam diezgan pārliecināti par tehnoloģiju, ko esam izveidojuši,» viņš teica.

Tomēr pūliņi saglabāt kritiski apdraudēto degunradžu sugu saskārušies ar kritiku, ka tas notiek krietni par vēlu. «Es nešaubos, ka tīri zinātniskā vērtība ir uzteicama un ka tas nākotnē varētu kādā mērā palīdzēt apdraudēto sugu saglabāšanā,» sacīja Lielbritānijas Karaliskās veterinārijas koledžas dabas aizsardzības speciālists Ričards Noks. «Taču baidos, ka [ziemeļu] balto degunradžu gadījumā tas ir kā Nerona mēģinājumi kaut ko saglābt, kamēr Roma deg.»

Centrālajā un Austrumāfrikā savulaik dzīvoja liels skaits ziemeļu balto degunradžu, taču konfliktu un malumedniecības dēļ suga kļuva kritiski apdraudēta.

Āzijā pastāv uzskats, ka degunradžu ragi var izārstēt dažādas kaites. Eksperti uzsver, ka malumedniecība, lai iegūtu degunradžu ragus, dažos reģionos esot ienesīgāka nodarbošanās par narkobiznesu.

Rietumu melnie degunradži pirms septiņiem gadiem tika pasludināti par izmirušiem malumedniecības dēļ. Visas piecas atlikušās degunradžu sugas ir apdraudētas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu