Jauniešu garantijas projekts saņēmis Eiropas Komisijas apbalvojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) īstenotais Eiropas Savienības (ES) fondu Jauniešu garantijas projekts ir saņēmis Eiropas Komisijas (EK) konkursa «RegioStars Awards 2018» finālista apbalvojumu, informēja Finanšu ministrijā.

Vienlaikus EK mājaslapā sācies Eiropas iedzīvotāju balsojums par labāko ES fondu projektu, kurā tiek aicināti nobalsot arī Latvijas iedzīvotāji.

Latvijas projekts ir viens no pieciem kandidātiem uz galveno balvu kategorijā «Uzlabota piekļuve sabiedriskajiem pakalpojumiem», konkurējot ar projektiem no Portugāles, Čehijas, Polijas, Lietuvas, Krievijas, kā arī Zviedrijas un Dānijas. Balsojums par Eiropas iedzīvotāju izvēles balvas piešķiršanu kādam projektam no 21 finālista ilgs līdz šī gada 7.oktobrim. Uzvarētāji kļūs zināmi šī gada 9.oktobrī Briselē Eiropas reģionu un pilsētu nedēļas ietvaros.

Pērn konkursa finālā pirmo reizi iekļuva projekts no Latvijas. Tas bija veltīts nedzirdīgo māmiņu atbalstam, un Eiropas iedzīvotāji savā balsojumā to atzina par trešo labāko.

«RegioStars Awards» apbalvo veiksmīgākos, inovatīvākos un iedvesmojošākos ar ES fondu līdzfinansējumu īstenotos projektus. Konkursa mērķis ir izcelt labās prakses piemērus - projektus ar augstu pievienoto vērtību, tādējādi iedvesmojot arī citas ES dalībvalstis.

VIAA īstenotais projekts «Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros» tapa, kad visā Eiropā pēc ekonomiskās krīzes kļuva aktuāls jauniešu bezdarbs. Tajā jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadiem ir iespēja iegūt profesiju īsā laikā, mācoties vienu vai 1,5 gadu profesionālās izglītības iestādēs bez maksas. Tieši šovasar jauniešiem ir iespēja pieteikties mācībām papildu uzņemšanā vairāk nekā 30 profesijās. Mācību laikā jaunieši var saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, apmaksātu dienesta viesnīcu un mācību līdzekļus.

Projektā piedāvātās īsās mācības ir konkurētspējīgas citu, daudz garāku profesionālās izglītības programmu vidū - vairāki Jauniešu garantijas audzēkņi sevi izcili parādījuši gan nacionālajos, gan starptautiskajos profesionālās meistarības konkursos, piemēram, «SkillsLatvia» un «WorldSkills». Projekts ir nodrošinājis profesionālās meistarības paraugdemonstrējumus un karjeras konsultācijas, kas ir iedvesmojušas un motivējušas jauniešus mācīties, attīstīties un sasniegt augstus rezultātus.

Atsevišķas profesionālās izglītības programmas projektā bija pieejamas arī ieslodzījuma vietās esošiem jauniešiem vecumā no 15 līdz 29 gadiem, nodrošinot sociālas atstumtības riskam pakļauto jauniešu veiksmīgāku integrāciju darba tirgū pēc atbrīvošanas, kā arī tautsaimniecībā noderīgu prasmju apguvi.

Visa projekta laikā tiek veidota cieša sadarbība ar darba devējiem. Mācību laikā jaunieši dodas kvalifikācijas praksē, kā arī profesiju klāsts pirms katras uzņemšanas tiek saskaņots ar darba devējiem - tiek nodrošināta ātra un efektīva piemērošanās darba tirgum. Tādējādi pēc iespējas ātrāk ir sagatavoti darba tirgum nepieciešamie speciālisti, šādi gan veicinot nodarbinātību, gan uzņēmējdarbības attīstību.

Kopš 2014.gada VIAA īstenotās Jauniešu garantijas projekta profesionālās izglītības programmas absolvējuši jau vairāk nekā 6000 jauniešu. VIAA veiktās absolventu aptaujas liecina, ka iegūtā kvalifikācija pozitīvi ietekmējusi jauniešu konkurētspēju darba tirgū. Pusgadu pēc izlaiduma 72% jauniešu strādā, turklāt puse no viņiem - projektā iegūtajā profesijā.

VIAA Jauniešu garantijas projekts Latvijā tiek īstenots no 2014.gada 1.jūnija un to plānots pabeigt 2019.gada 30.septembrī. Projekta finansējuma avoti ir Eiropas Sociālais fonds, ES Jaunatnes nodarbinātības iniciatīva un Latvijas valsts budžets. Kopējais projekta finansējums piecu gadu laikā ir 36 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu