«Novičok» Eimesberi: kas zināms par divu cilvēku saindēšanos ar nervus paralizējošo vielu (7)

TVNET/SKY
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc saskares ar nervus paralizējošo vielu «Novičok» Eimesberi, Viltšīrā, kritiskā stāvoklī slimnīcā atrodas divi cilvēki. Saskaņā ar vietējo mediju informāciju, saindējusies 44 gadus vecā Dona Stērdžesa un 45 gadus vecais Čārlijs Roulijs, vēsta raidorganizācija SKY.

Policija sestdien tika izsaukta uz māju Magltonroudā, kur Stērdžesai bija palicis slikti. Vēlāk tajā pašā dienā slikti palika arī Roulijam.

Abi bezsamaņā tika nogādāti Solsberi slimnīcā, kurā pēc martā notikušā uzbrukuma ar «Novičok» atkopās bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Trešdienas vakarā Lielbritānijas pretterorisma vienības komisāra asistents Nīls Basu preses konferencē sacīja, ka kopš paziņojuma par abu cilvēku saindēšanos esot noticis «nozīmīgs pavērsiens» izmeklēšanā.

«Šovakar mēs saņēmām analīžu rezultātus no Portondaunas [laboratorijas], kas uzrādīja, ka divi cilvēki nonākuši saskarsmē ar nervu aģentu «Novičok»,» paziņoja Basu.

Aculiecinieks Sems Hobsons stāsta, ka cietušajiem bijuši tādi simptomi kā galvassāpes, putas no mutes un halucinācijas.

Eimesberi atrodas apmēram 13 kilometru attālumā no Solsberi, kur notikušais uzbrukums Skripaļiem pievērsa pasaules uzmanību. Lielbritānija un citas valstis uzbrukumā vaino Krieviju.

«Pēc detalizētām vielas paraugu analīzēm mēs varam apstiprināt, ka sieviete un vīrietis nonāca saskarē ar to pašu nervu aģentu, ar ko Jūlija un Sergejs Skripaļi,» skaidro policija.

Tomēr preses konferencē izskanēja, ka Stērdžesa un Roulijs nav apmeklējuši vietas, kur pirms saļimšanas uz soliņa Solsberi pabija Skripaļi.

Viltšīrā darbojas apmēram simt Skotlendjarda izmeklētāji. Vairākas vietas Eimesberi un Solsberi ir nobloķējusi policija.

«Jaunākās ziņas no slimnīcas liecina, ka abi pacienti joprojām ir kritiskā stāvoklī,» norāda policija. «Abi ir Lielbritānijas pilsoņi un dzīvo šajā reģionā. Policisti cenšas identificēt viņu tuviniekus.»

«Mēs nevaram pateikt, vai nervu aģents bija no tās pašas partijas kā tas, ar ko saindējās Skripaļi,» uzsver Basu. «Mēs izskatīsim iespēju, ka šīs abas izmeklēšanas varētu būt saistītas. Taču ir svarīgi, lai izmeklēšanu vada savāktie pierādījumi un mēs neizdarām pārsteidzīgus secinājumus.»

Basu piebilda, ka pastāvot iespēja, ka Stērdžesa un Roulijs kļuvuši par uzbrukuma upuriem, taču pagaidām izlūkošanas informācija neliecina par iemesliem viņiem šādā veidā uzbrukt.

Tikmēr veselības aprūpes amatpersonas norāda, ka Eimesberijas iedzīvotājiem risks saindēties esot «zems». Tāpat kā pēc Solsberi uzbrukuma, iedzīvotājiem ieteikts izmazgāt drēbes un notīrīt personīgās mantas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu