OECD: Vēl nepieredzēta atalgojuma stagnācija negatīvi ietekmē nodarbinātības kāpumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MICHELE TANTUSSI / REUTERS

Turīgās valstis piedzīvo vēl nepieredzētu algu izaugsmes stagnāciju, neskatoties uz bezdarba kritumu, trešdien brīdināja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

OECD norāda, ka bezdarbs vairumā organizācijas dalībvalstu šobrīd ir zem vai tuvu līmenim, kāds bija novērojams pirms 2008.gada ekonomikas krīzes.

Organizācija prognozē, ka bezdarbs OECD valstīs šogad veidos 5,3%, bet nākamgad nokritīsies līdz 5,1%.

Taču algu nominālais pieaugums pērnā gada ceturtajā ceturksnī bija vien 3,2%, salīdzinot ar 5,8% 2007.gada otrajā ceturksnī, kad bezdarba līmenis bija aptuveni tāds pats, kā šobrīd, skaidro OECD.

Parasti scenārijos ar zemu bezdarbu tik daudziem cilvēkiem ir darbs, ka par brīvajām vakancēm nekonkurē daudz darbinieku, kas nozīmē, ka uzņēmumiem dažreiz ir jāpalielina algu piedāvājumi, lai piesaistītu vēlamos darbiniekus.

Taču šobrīd tas nenotiek, vēsta OECD. Algu izaugsmes stagnācija ietekmē vidēju un zemu atalgojumu saņēmējus krietni vairāk, nekā darbiniekus ar lielu atalgojumu, un šis lēnais pieauguma temps var negatīvi ietekmēt sabiedrības ticību atlabšanai, uzsver organizācija.

OECD norāda, ka lēno atalgojuma pieaugumu veicina zemā inflācija, ievērojama produktivitātes izaugsmes palēnināšanās un zemu atalgojumu darbvietu plašā dažādība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu