XI Vislatvijas Zirgu dienas Inčukalnā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jauno Jātnieku skolas sporta kompleksā 14. un 15. jūlijā no plkst. 9:00 norisināsies gada gaidītākais pasākums. XI Vislatvijas Zirgu dienas ir ģimeņu pasākums divu dienu garumā. Tas pulcē zirgus un zirgu mīļotājus no visas Latvijas. Sacensību dalībnieki un zirgi veiks sacensību maršrutus, krāšņi tērpušies un rotājušies pārsteigs ar dažādiem priekšnesumiem šķēršļu pārvarēšanā un iejādē pašu izvēlētas mūzikas pavadībā, kā arī starplaikos skatītājus priecēs priekšnesumi un dažādas balvas no organizatoriem. Īpaši aicinātas ģimenes ar bērniem, kurus gaidīs daudzas un dažādas aktivitātes un iespēja vizināties ar Kristoferu Robinu un fotografēties ar ponijiem, iepazīties ar īstu zirgu un izzināt stalli, u.c. Katru dienu darbosies kafejnīca, amatnieku darinājumu un gardumu tirdziņš, bērniem seju apgleznošanas meistarklase, kā arī izlozes un konkursi visiem skatītājiem ar interesantām balvām.

Sestdien, 14. jūlijā, diena sāksies jau plkst. 9:00 un visas dienas garumā notiks šķēršļu pārvarēšana augstumā no 105 cm līdz 140 cm, kas gan ir pa spēkam tikai ļoti pieredzējušiem jātniekiem un zirgiem. Būs arī maršruts «Spēks un izveicība», kas notiek vairākās kārtās un katrā kārtā paaugstina, līdz tiek noskaidrots labākais jātnieka un zirga pāris. Kā arī skatītājus priecēs ātruma sacensības, kurās jātniekam ar zirgu iespējami ātrākā laikā jāveic maršruts bez kļūdām.

Svētdien, 15. jūlijā, no plkst. 9:00 jau notiks Izaicinājuma kauss, kurā piedalās jātnieki no 25 gadu vecuma – zirgu audzētāji, zirgkopēji, treneri, tiesneši, palīgi, pajūgu braukšanas un iejādes sportisti, veterinārārsti un citi dalībnieki, kuri nekad vai vismaz 5 gadus nav piedalījušies sacensībās šķēršļu pārvarēšanā. Pēc tam sekos stafetes maršruts jātniekiem (ar ponijiem) un palīgiem. Īpaši krāšņs būs Speed and Music maršruts, kurā jātnieki piedalās krāsainos tērpos – dāmas greznās blūzēs un kleitās un kungi – košos kreklos. Krāšņo programmu vēl papildinās sacensības iejādē, kur dalībnieki sacentīsies individuāli un pāros. Meklējot salīdzinājumu iejādei, vispiemērotākais no sporta veidiem būtu daiļslidošana, jo arī iejādē zirgs, jātnieka vadīts, noteiktās vietās laukumā izpilda noteiktus elementus. Zirga deju vērtē sacensību tiesneši, par katru izpildīto elementu piešķirot atzīmes. Šīs ir sacensības kjūrā jeb brīvās izvēles programmā, kurā jātnieki paši sastāda savu shēmu jeb deju un startē īpaši izvēlētas mūzikas pavadībā, ar pajūgu sacensībām un parādi. Diena noslēgsies ar iemīļotāko un gaidītāko maršrutu RIDE AND DRIVE, kas ir pats nenopietnākais visās sacensībās. Dalībnieki startē pāros – viens no dalībniekiem noteiktu maršrutu veic zirga mugurā, startējot uz ātrumu un precizitāti, otrs maršrutu veic, braucot ar traktoru un startējot uz ātrumu. Laukums ir sadalīts divās daļās, un reizē startē divi konkurējoši dueti, dalībnieki startē maskās un katrai komandai ir īpašs komandas nosaukums.

Laikā starp maršrutiem dalībniekus un skatītājus priecēs voltižēšanas (vingrošana zirga mugurā) paraugdemonstrējumi, adžiliti suņu šovs, kas ir zirgu mazo draugu suņu sporta veids, tā noteikumos ir zināma līdzība ar konkūra noteikumiem. Piemēram, arī adžiliti sacensībās veicamo maršrutu apskatās tikai cilvēks, bez suņa. Uzdevums sacensību maršrutā ir veikt noteikto sacensību trasi pēc iespējās ātrāk un bez kļūdām, tomēr vienkārši tas šķiet tikai pirmajā brīdī - sacensību trasē cilvēks var sunim dot tikai balss komandas vai dot komandas ar žestiem, suns sacensībās skrien brīvi, bez pavadas. Interesanti solās būt Zirguskolas un rikšotāju paraugdemonstrējumi, kā arī pajūgu parāde.

Īpaši būs domāts ne tikai par lieliem, bet arī maziem apmeklētājiem, kurus gaidīs dažādas radošās darbnīcas un poniji, kurus varēs ne tikai samīļot, bet arī uzsēsties to mugurā un jāt treneru uzraudzībā. Kā arī darbosies kafejnīca un amatnieku tirdziņš.

Senioriem un bērniem līdz 18 gadu vecumam ieeja bez maksas! Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un internetā, kā arī pasākuma norises vietā.

XI Vislatvijas zirgu dienu programma

Sestdiena, sākums plkst. 9.00

  • Šķēršļu augstums 120 cm, ātruma maršruts. (Maršruts Nr. 7.) Kurš maršrutu veic visātrāk vai nav soda punktu, vai to ir vismazāk.

  • Šķēršļu augstums līdz 130 cm, 2 fāzēs. (Maršruts Nr. 8.) Ja sportists ir veicis maršruta pirmo daļu (fāzi) bez kļūdām, var turpināt maršrutu. Nogāžot šķērsli pirmajā fāzē, dalībnieks no tālākas cīņas izstājas.

  • Ekskursijas pa zirgu stalli. Mazai apņēmīgu jāšanas sporta entuziastu grupiņai neilgā laikā izdevies pārvērst kartupeļu lauku līdz nepazīšanai, lai pierādītu, ka arī Latvijā ar šo sporta veidu var nodarboties kvalitatīvi, profesionāli un ar panākumiem. Piedāvājam aplūkot un sajust šīs pārmaiņas, piedaloties ekskursijās pa jāšanas sporta kompleksu gan lieliem, gan maziem interesentiem. Ekskursijas laikā ir iespējams iepazīties ar teritoriju – apskatīt Latvijā lielāko jāšanas manēžu, āra smilšu laukumus, zirgu staļļus, burvīgu brīvdabas ainavu, atpūsties pie dabas krūts, kā arī iepazīties ar skolas iemītniekiem – zirgiem un ponijiem.

  • Šķēršļu augstums no 140 cm, sacensības «Spēks un izveicība». (Maršruts Nr. 9.) Šo sacensību nolūks ir demonstrēt zirga spējas pārvarēt 4 līdz 6 dažādus šķēršļus. Oficiālās jāšanas sporta augstlēkšanas sacensības starptautiski apzīmē ar franču valodas vārdu «puissance», kas tulkojumā nozīmē «spēks». Augstlēkšanas sacensības notiek āra laukumā un manēžā. Parasti tās organizē piecās kārtās, kurās zirgi pārvar vienu vai vairākus konkūra šķēršļus un pēdējo - augstāko šķērsli. Katrā kārtā šķērsli paaugstina, līdz tiek noskaidrots labākais jātnieka un zirga pāris, kas pārvarējis maksimālo augstumu.

  • Šķēršļu augstums 105 cm, ātruma maršruts parāda zirga veiklību un ātrumu. (Maršruts Nr. 10.) Uzvarētājs ir tas, kurš veic distanci visātrāk bez soda punktiem.

  • Šķēršļu augstums 110 cm, 2 fāzēs. (Maršruts Nr. 11.) Ja sportists ir veicis maršruta pirmo daļu (fāzi) bez kļūdām, var turpināt maršrutu. Nogāžot šķērsli pirmajā fāzē, dalībnieks no tālākas cīņas izstājas.

  • Izjādes ar poniju bērniem un seju apgleznošana. Visi jaunākie sacensību apmeklētāji ir aicināti bērnu stūrītī uz seju apgleznošanas meistarklasi, kuras laikā māksliniece apgleznos bērnu sejas, ļaujot tiem iejusties dažādu dzīvnieku tēlā! Visas dienas garumā apkārt dīķim notiks arī izjādes ar ponijiem!

Svētdiena, sākums pl. 9.00

  • Šķēršļu augstums 65 cm (70 cm 12B). (Maršruts Nr. 12.)

12A - Izaicinājuma kauss. Piedalās jātnieki no 25 gadu vecuma – zirgu audzētāji, zirgkopēji, treneri, tiesneši, palīgi, pajūgu braukšanas un iejādes sportisti, veterinārārsti, un citi dalībnieki, kuri nekad/ vismaz 5 gadus nav piedalījušies ieskaites sacensībās šķēršļu pārvarēšanā.

12B - bez ierobežojumiem (70 cm)

  • Voltižēšanas paraugdemonstrējumi (vingrošana zirga mugurā).

  • Stafetes maršruts jātniekiem (ar ponijiem) un palīgiem. (Maršruts Nr. 13.)

  • Adžiliti suņu šovs. Adžiliti ir zirgu mazo draugu suņu sporta veids, tā noteikumos ir zināma līdzība ar konkūra noteikumiem. Piemēram, arī adžiliti sacensībās veicamo maršrutu apskatās tikai cilvēks, bez suņa. Uzdevums sacensību maršrutā ir veikt noteikto sacensību trasi pēc iespējās ātrākā laikā un bez kļūdām, tomēr vienkārši tas šķiet tikai pirmajā brīdī - sacensību trasē cilvēks var sunim dot tikai balss komandas vai dot komandas ar žestiem, suns sacensībās skrien brīvi, bez pavadas. Arī adžiliti sacensībās ir noteikta secība, kādā šķēršļi ir jāpārvar. Sacensībās var piedalīties dažādu izmēru, vecumu, dzimumu, šķirnes un bezšķirnes suņi, atkarībā no izmēra un vecuma tie sacenšas noteiktās grupās.

  • Šķēršļu augstums līdz 105 cm Speed and Music. (Maršruts Nr. 14.)

Jātnieki piedalās košos, krāsainos tērpos - dāmas greznās blūzēs un kleitās, bet kungi košos kreklos jātnieku izvēlētas mūzikas pavadījumā veic maršrutu. Apģērba izvēlē ir iespēja izpausties fantāzijai, kas veido krāšņu pasākumu. Sacensību organizatori ir sarūpējuši balvas jautrāk un interesantāk ģērbtajām dāmām un kungiem.

  • «Zirguskolas» paraugdemonstrējumi, kuros būs redzama cilvēka un zirga dzīva saruna, kas balstās uz savstarpējo uzticēšanos un saikni. Priekšnesuma vēstījums ir partnerības sajūta ar zirgu, kuru pieredzēt var jebkurš zirga īpašnieks vai jātnieks.

  • Sacensības iejādē (Maršruts Nr. 15.) Izvēles programma. Iejādes sacensības. Meklējot salīdzinājumu iejādei, vispiemērotākais no sporta veidiem būtu daiļslidošana, jo arī iejādē zirgs, jātnieka vadīts, noteiktās vietās laukumā izpilda noteiktus elementus. Zirga deju vērtē sacensību tiesneši, par katru izpildīto elementu piešķirot atzīmes. Šīs ir sacensības kjūrā jeb brīvās izvēles programmā, kurā jātnieki paši sastāda savu shēmu jeb deju un startē īpaši izvēlētas mūzikas pavadībā.

  • Sacensības iejādē pāriem (Maršruts Nr. 16) – kjūrs III grupas shēmas līmenī.

Shēmā startē divi jātnieki un divi zirgi, kuri vienlaicīgi izpilda vienādus elementus. Lai veiksmīgi sevi parādītu brīvās izvēles programmā pāros, jātniekiem jāpiemīt lielai meistarībai un jāiegulda milzīgs darbs sagatavošanā, jo šajā programmā jāieklausās un ne tikai savā zirgā, bet arī jājūt, ko dara pārinieks. Sacensības pāros ir ļoti elegantas un aizraujošas. Arī brīvās izvēles programmā pāros sportisti startē īpaši izvēlētas mūzikas pavadībā.

  • Rikšotājas paraugdemonstrējumi.

  • Pajūgu braukšanas sacensības. Maratons zirgu un poniju vienjūgiem, kas apbrauc konusus. (Maršruts Nr. 17.)

17 A - Zirgu vienjūgi (4 g.v. un vecāki)

17 B - Poniju vienjūgi (4 g.v. un vecāki)

17 C – Bērnu klase (10 – 14 g.v.)

  • Pajūgu parāde sacensību dalībniekiem.

  • RIDE and DRIVE. (Maršruts Nr. 18.) Iemīļots un gaidīts Vislatvijas Zirgu dienu maršruts, kas ir nenopietnākais visās sacensībās. Dalībnieki startē pāros – viens no dalībniekiem noteiktu maršrutu veic zirga mugurā, startējot uz ātrumu un precizitāti, otrs maršrutu veic, braucot ar traktoru un startējot uz ātrumu. Laukums ir sadalīts divās daļās, un reizē startē divi konkurējoši dueti, dalībnieki startē maskās un katrai komandai ir īpašs komandas nosaukums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu