Mudina nepārvērtēt Kisindžera lomu, esot starpnieka amatā starp ASV un Krieviju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Jaunievēlētajam ASV prezidentam Donaldam Trampam būs sava administrācija un padomnieki, līdz ar to bijušā ASV valsts sekretāra Henrija Kisindžera padomi varētu būt noderīgi, taču viņš diez vai būs tieši tas, kurš veidos attiecības starp ASV un Krieviju, sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) direktors Andris Sprūds.

Viņa vērtējumā Kisindžers bauda cieņu no abām pusēm, turklāt šajā gadījumā jāņem vērā arī fakts, ka Kisindžers ļoti bieži ticies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. «Varētu pat teikt, ka abu starpā valda draudzīgas attiecības,» viņš izteicās.

LĀI direktors arī pieļāva, ka pašam Trampam Kisindžers liekas cienījama personība, taču viņa potenciālo ietekmi nevajadzētu pārvērtēt, jo Kisindžera padomus uzklausījuši daudzi ASV prezidenti, taču daudzas lietas no tām tā arī nav pavirzījušās uz priekšu.

«Kaut kādus padomus varētu dot, viņu uzklausīs, bet Trampam pašam ir sava ideja par pasauli. Viņam ir sava administrācija un padomnieki. Varbūt Kisindžers tiešām būs noderīgs padomu ziņā, bet diez vai tiks par emisāru, kas veidos attiecības starp ASV un Krieviju,» sprieda Sprūds.

Viņš arī norādīja, ka Kisindžeram vissvarīgākais esot stabilitāte. «Tāda ir viņa pasaules izpratne. Lielajām pasaules valstīm jāvienojas,» klāstīja Sprūds. Viņš gan atgādināja, ka Kisindžers nav bijis pret Baltijas valstu uzņemšanu NATO un Eiropas Savienībā (ES), taču bijis salīdzinoši pret Ukrainas virzību, uzskatot, ka Ukraina ir ļoti nepieciešama Krievijai - tā var attīstīties, kā vēlas, taču «uz ārpusi» jāņem vērā, ka Ukraina ir kaimiņvalsts Krievijai, kurai ir lielas intereses.

«Baltijas valstis Kisindžeram ir mazas valstis. Viņa redzējums tiešām ir tāds, ka pasaules stabilitāti nosaka vienošanās starp lielajām valstīm,» rezumēja Sprūds.

Kā ziņots, bijušais ASV valsts sekretārs Kisindžers pēc Trampa inaugurācijas prezidenta amatā kļūs par starpnieku starp Savienotajām Valstīm un Krieviju, vēsta Vācijas laikraksts «Bild», atsaucoties uz avotiem Eiropas specdienestos.

93 gadus vecais Kisindžers jau ir sācis izstrādāt jaunās administrācijas plānu attiecību normalizācijai ar Maskavu. Bijušais valsts sekretārs uzskata, ka laikā, kad nostiprinās Ķīna, dialogs ar Kremli ir pareizs solis.

Atbilstoši laikraksta informācijai Kisindžers aicina atzīt Krievijas dominanci bijušajās padomju republikās. Turklāt atbilstoši plānam Trampam būs jācenšas panākt Maskavai noteikto sankciju atcelšana.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs otrdien paziņoja, ka Kremlī Kisindžeru uzskata par par ekspertu ar lielām zināšanām, taču par to, kā šīs zināšanas izmantot, ir jālemj ASV.

Kisindžers atradās ASV diplomātijas vadībā no 1973. līdz 1977.gadam un bija iniciators «spriedzes mazināšanas» politikai ASV un PSRS attiecībās.

Sodot Krieviju par agresiju Ukrainā, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu