Eirobarometrs: Latvijas iedzīvotāji atzinīgi vērtē eiro lietošanu valstī un ES kopumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / TASS

Latvijā aptaujātie respondenti atzinīgi vērtē eiro lietošanu valstī un Eiropas Savienībā (ES) kopumā, liecina jaunākās «Eirobarometra» aptaujas rezultāti.

Latvijā aptaujātie iedzīvotāji 56% gadījumu norādīja, ka eiro lietošanai valstī ir pozitīva ietekme, tomēr pretējās domās ir 29% iedzīvotāju. Tikmēr 10% atzina, ka par attiecīgo jautājumu nevar sniegt konkrētu atbildi, bet 5% aptaujāto norādīja, ka nezina.

Salīdzinājumam, arī eirozonā dzīvojošie pilsoņi 56% gadījumu norādīja, ka eiro lietošanai viņu valstī ir pozitīva ietekme, taču 33% norādīja, ka esot pretējās domās. Savu viedokli līdz galam nespēja pieņemt 7% eirozonā dzīvojošo iedzīvotāju, savukārt 4% atzina, ka nezina atbildi uz šāda veida jautājumu.

Latvijā aptaujātie respondenti arī ir pozitīvākās domās par eiro lietošanu ES kopumā - 73% norādījuši, ka saskata ieguvumus, kamēr 12% norādījuši, ka eiro lietošana nenes labumus ES. Tikmēr 7% atzinuši, ka par šo jautājumu nav spējuši izlemt, bet 8% aptaujāto respondentu norādījuši, ka nezina atbildi uz šādu jautājumu.

Salīdzinājumam, eirozonā aptaujātie respondenti 67% gadījumu atzina, ka no eiro lietošanas ES ir ieguvēja, bet 21% aptaujāto neslēpa savu skepsi. Tikmēr 6% nevarēja izšķirties par savu atbildi un tik pat daudzi aptaujāto atzina, ka nezina atbildi uz uzdoto jautājumu.

Latvijā aptaujātie respondenti arī norādījuši, ka eiro lietošana viņiem ļauj vairāk justies kā eiropiešiem - šādu atbildi snieguši 27% aptaujāto un tas ir neliels pieaugums salīdzinot ar pagājušo gadu, kad šādu atbildi snieguši 25% respondentu. Tikmēr 72% aptaujāto norādījuši, ka šajā jautājumā eiro ieviešana nav neko mainījusi.

Salīdzinājumam, eiro lietošana eiro zonas valstīs aptaujāto respondentu vidū 24% gadījumu ļauj vairāk justies kā eiropiešiem, taču 74% respondentu atzinuši, ka nekas nav mainījies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu