No applūdušās alas Taizemē izglābti jau astoņi zēni

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Pirmdien no applūdušās alas Taizemē tika izglābti četri zēni. Līdz ar to kopš svētdienas izglābti jau astoņi pusaudžu futbola komandas spēlētāji, vēsta raidorganizācija CNN. Līdz ar to pirmdien glābšanas operācija pārtraukta - tā tiks atsākta otrdien, ziņo BBC.

Alā joprojām atrodas četri zēni un viņu 25 gadus vecais treneris.

Izglābtie zēni ar helikopteru tika nogādāti slimnīcā, kur viņiem tiek sniegta medicīniskā palīdzība. Mediķi atzīst, ka vislielākās bažas sagādā tas, ka alā bija maz skābekļa. Mediķi pēta, kādu iespaidu uz zēniem atstājis pārtikas un dzeramā ūdens trūkums, kā arī cenšas diagnosticēt tādas psiholoģiskās sekas kā posttraumatiskais sindroms.

Glābšanas operācijā piedalās 13 ārzemju un pieci taizemiešu ūdenslīdēji. Katram zēnam, kuru pavadīs divi ūdenslīdēji, būs ar elpošanas aparātu jāienirst ūdenī un peldus jāizkļūst no alas.

Operācijā piedalās arī glābēji no ASV, Austrālijas, Ķīnas un Eiropas.

Lai sasnegtu jauniešus, nirējiem jāvirzās pa tumšiem, applūdušiem pazemes tuneļiem, kas aizņem līdz pat sešām stundām. Ceļš turp un atpakaļ aizņem apmēram 11 stundas.

Ūdens līmenis alā sasniedzis zemāko punktu pēdējo desmit dienu laikā, tāpēc tika pieņemts lēmums operāciju veikt tieši tagad. Meteorologu prognozes liecina, ka drīzumā ir gaidāmas jaunas lietusgāzes, kas var izraisīt kritisku ūdens līmeņa celšanos applūdušajā alā.

11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais treneris ir iesprostoti pazemē kopš 23.jūnija, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāi. Tobrīd ala bija sausa, taču sākās stipras lietusgāzes, kas applūdināja ieeju alā.

Taču viņiem izdevās patverties gaisa kabatā aptuveni četrus kilometrus no ieejas. Tur viņus desmit dienas vēlāk atrada britu ūdenslīdēji.

Sākotnēji amatpersonas apsvēra, vai zēni varētu nogaidīt alā līdz lietus sezonas beigām, kas nozīmē, ka viņiem un viņu trenerim nāktos pavadīt pazemē vairākus mēnešus. Taču skābekļa līmeņa samazināšanās lika atteikties no šī plāna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu