«Malaizijas Šadē» - Yuna

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no sociālajiem tīkliem

Lai arī šī 30 gadus vecā malaiziešu R&B un popmūzikas dziedātāja netika pie «Grammy» nominācijām, viņas šogad izdotais albums «Chapters» guvis visnotaļ daudz atzinīgu vārdu no kritiķiem, tas iekļauts arī izdevuma «Billboard» top labāko R&B albumu desmitniekā. Mazliet ielūkosimies šajā ierakstā!

Yuna «Chapters»

(Verve)

8/12

Juna (īstajā vārdā - Yunalis Mat Zara’ai) dzimusi Malaizijā, Kedahas reģionā - Dienvidaustrumāzijas valstī, kurā, lai arī pastāv reliģijas brīvība, dominē islāms. Pasaules R&B mūzikas kontekstā viņa ir baltais zvirbulēns - ne īsti piederīga Āzijai, ne īsti ASV urbānās mūzikas skatuvei, kurā dominē Bejonsē, Solanža un Nikija Mināža. Tieši tas padara Junu par interesantu mākslinieci, ja vēlaties, varam lietot vārdu - eksotisku.

Šogad izdotais ieraksts ir jau sestais Junas diskogrāfijā. 2008. gadā dzimtajā Malaizijā izdots pirmais viņas ieraksts, kas saņēma vairākas vietējās mūzikas balvas, bet jaunais «Chapters» ir jau trešais ASV klajā laistais albums. Pirmais ieraksts «Yuna» (2012) bija maigs, liegs popmūzikas darbs, kurā no R&B dekorācijām nekas daudz nebija jūtams, savukārt otrais «Noctural» (2013) bija jau ritmiskāks, ar neuzkrītošām tautas mūzikas dekorācijām. Taču tieši ar šā gada «Chapters» Juna, šķiet, uztaustījusi savu rokrakstu.

Foto: no sociālajiem tīkliem

Tiesa, albums skanējuma ziņā turpina šā žanra pēdējo gadu tendences un plaši citē 90. gadu R&B mūzikas paraugus. Bruno Marsa nesenākais albums ir spilgts piemērs. Arī meiteņu trio «King» albums «We Are King». Juna brīžiem izklausās kā Brendija (Brandy), brīžiem kā Ālija (Aaliyah), taču

visveiksmīgāk viņas mūzika un balss nostrādā, kad tiek apzināti vai neapzināti citēta Šadē Adu

(Sade Adu).

Kā piemērus varētu minēt divas dziesmas - «Unrequited Love» un «Best Love», kas, manuprāt, ir arī labākās šajā platē.

Kopumā albuma pirmā puse ir daudz veiksmīgāka. Jauks ir duets ar Ašeru (Usher), skanīgs ir arī kopdarbs ar amerikāņu dziedātāju Ženī Aiko (Jhené Aiko), taču uz plates beigām skanējumā sāk iezagties žanra klišejas, un no atmosfēriska R&B albuma «Chapters» lēnām pārvēršas par ne pārāk iedvesmojošu, balādisku popmūzikas plati.

Saturiski, kā jau liecina albuma nosaukums («Nodaļas»), Juna stāsta par savā dzīvē piedzīvoto un pārdzīvoto - attiecības, zaudējums ģimenē, laimes meklējumi ikdienas sīkumos u.tml. Piemēram, «Lanes», kas ir viena no pēdējām albumam pievienotajām dziesmām, ir stāsts par diviem mīlniekiem, kuri vēlas būt kopā, bet abiem ir dažādas dzīves uztveres un mērķi.

No kopējās koncepcijas ne labā, ne arī sliktā ziņā pamatīgi izlec hiphopa leģendas DJ Premier producētais, hiphopīgais «Places To Go», taču līdz šai dziesmai var nonākt, ja klausās albumam kā bonusus pievienotās kompozīcijas.

Solanža (Solange) un Džesija Veira (Jessie Ware) tomēr ir līmeni augstāk, taču, iespējams, jau ar nākamo plati talantīgā Juna noķers savas konkurentes.

Izdošanas datums - 20.05.2016.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu