Venecuēlā pēc vardarbīgajiem protestiem aizturēti vairāk nekā 300 cilvēku

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Venecuēlas drošības spēki, vēršoties pret protestiem un veikalu laupīšanām, ko izraisījis lēmums izņemt no apgrozības lielākā nomināla banknotes, aizturējuši vairāk nekā 300 cilvēku, svētdien paziņoja prezidents Nikolass Maduro.

Par 100 bolivaru banknošu izņemšanu no apgrozības Maduro paziņoja pagājušajā nedēļā, taču apstāklis, ka tas notika, pirms apgrozībā laistas jaunas banknotes, radīja skaidrās naudas deficītu, kas Ziemassvētku priekšvakarā vēl vairāk saasināja ekonomisko krīzi.

Pēc divas dienas ilgušajiem protestiem Maduro sestdien paziņoja, ka lēmuma izpilde atlikta līdz 2.janvārim. Lai gan tas palīdzēja mazināt nekārtības, saņemtas ziņas, ka Sjudadbolivarā valsts dienvidos svētdien notikušas jaunas veikalu laupīšanas.

Starp aizturētajiem ir arī opozīcijā esošo partiju «Tautas griba» un «Taisnīgums pāri visam» līderi un biedri, uzstājoties valsts televīzijā, paziņoja Maduro, kas apsūdzēja opozīciju ASV instrukciju pildīšanā, lai valstī radītu haosu.

«Nenāciet un nestāstiet man, ka viņi ir politieslodzītie (..). Tās ir divas «gringo» partijas Venecuēlā,» uzsvēra kreisi populistiskais līderis.

Maduro arī paziņoja, ka pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama vēl pirms sava amata atstāšanas janvārī vēloties īstenot Venecuēlā apvērsumu.

Visā valstī simtiem protestētāju dedzināja bolivaru banknotes, vainojot Maduro arvien asākajā pārtikas un medikamentu deficītā.

Visplašākās veikalu laupīšanas notika piektdien un sestdien, un vissmagākā situācija izveidojās Elkaljao un Sjudadbolivarā, kur policija pūļa savaldīšanai lietoja asaru gāzi.

Elkaljao piektdien tika nošauts arī kāds 14 gadus vecs zēns, un aculiecinieki stāsta, ka īpaši cietuši ķīniešiem piederošie veikali.

Bolivaras štata gubernators pavēstījis, ka tur aizturēti 262 cilvēki.

Savukārt vietējo uzņēmēju organizācija ziņo, ka Sjudadbolivarā izlaupīti 350 uzņēmumi, tostarp 90% pārtikas tirgotavu.

Tikmēr Santaelenā de Vairenā, kas atrodas Brazīlijas pierobežā un kur sestdien tika izlaupīti seši veikali, vietējie iedzīvotāji sākuši veidot pašaizsardzības vienības, lai palīdzētu policijai un armijai.

Vienlaikus, lai mazinātu spriedzi, vairākos pilsētas veikalos pazeminātas pārtikas cenas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu