Cilvēka attīstības septiņgades cikli

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Cilvēka dzīve attīstās septiņgades ciklos. Katrs cikls noslēdzas ar krīzi, kas ved pie jauna etapa.

0-7 gadi

Spēcīga saikne ar māti. Horizontāla pasaules iepazīšana. Jūtu radīšana. Mātes aromāts, mātes piens, mātes balss, mātes siltums, mātes skūpsti ir pašas pirmās sajūtas. Periods noslēdzas ar iznākšanu no aizsargājošā mātes mīlestības kokona un lielā vai mazā mērā aukstākas apkārtējās pasaules iepazīšanu.

7-14 gadi

Spēcīga saikne ar tēvu. Vertikāla pasaules iepazīšana. Personības rašanās. Tēvs kļūst par jaunu īpašu partneri jeb sabiedroto pasaules atklāšanā ārpus ģimenes kokona. Tēvs paplašina ģimenes aizsargājošo kokonu. Tēvs kļūst par orientieri. Māte bija mīlēta, tēvam jābūt dievināmam.

14-21 gadi

Protests pret sabiedrību. Matērijas iepazīšana. Intelekta radīšana. Tā ir pusaudžu vecuma krīze. Parādās vēlēšanās izmainīt pasauli un sagraut eksistējošās struktūras. Jaunatne uzbrūk ģimenes kokonam, pēc tam sabiedrībai kopumā. Pusaudzi savaldzina viss, kas «pretojas», – skaļa mūzika, romantiskas attiecības, tiekšanās uz neatkarību, bēguļošana, saikne ar marginālām jauniešu grupām, anarhistiskas vērtības, sistemātiska veco vērtību noliegšana. Periods noslēdzas ar aiziešanu no ģimenes kokona.

21-28 gadi

Ieiešana sabiedrībā. Stabilizācija pēc sacelšanās. Piedzīvojot neveiksmi ar pasaules iznīcināšanu, tajā integrējas, sākumā vēloties būt labāks nekā iepriekšējā paaudze. Tiek meklēts interesantāks darbs nekā vecākiem. Interesantāka dzīves vieta nekā vecākiem. Partnera izvēle un ligzdiņas vīšana. Sava kokona radīšana. Periods parasti noslēdzas ar laulībām.

Pirmā kvadrāta 4-7 gadi beigas.

Pēc pirmā kvadrāta, kas beidzas ar personiskā kokona radīšanu, cilvēks iekļūst otrajā septiņgades ciklā.

28-35 gadi

Ģimenes ligzdiņas radīšana. Pēc kāzām, dzīvokļa, mašīnas parādās bērni. Vērtību akumulēšana kokona iekšienē. Taču, ja pirmie 4 cikli nebija izieti veiksmīgi, ģimenes ligzda brūk kopā. Ja attiecības ar māti nebija izdzīvotas pienācīgā veidā, viņa neliks mieru savai vedeklai. Ja tas pats attiecas uz tēvu, viņš sāks iejaukties jaunā pāra lietās. Ja nebija izdzīvots protests pret sabiedrību, ir risks iegūt konfliktus darbā. 35 gadi, tas ir vecums, kurā slikti nobriedis kokons mēdz uzsprāgt. Tad notiek šķiršanās, aiziešana no darba, depresija, psihosomatiskās slimības. Tas pirmais kokons ir jāatmet un….

35-42 gadi

Viss sākas no jauna. Pēc krīzes cilvēks, bagātinājies ar iepriekšēju pieredzi un kļūdām, rekonstruē savu otro kokonu. Ir jāpārskata attiecības ar māti, ģimeni, tēvu, briedumu. Tas ir periods, kad šķirtajiem vīriem parādās mīļākās, bet šķirtajām sievām mīļākie. Viņi cenšas uzņemt to, ko gaida, ne no laulībām, bet no pretējā dzimuma.

Attiecības ar sabiedrību arī ir jāpārskata. No šā brīža savu darbu izvēlas nevis no drošības punkta, bet izvērtē, cik ļoti interesants tas ir, vai paliek pāri pietiekami daudz brīva laika. Pēc pirmā kokona iznīcināšanas cilvēks vienmēr sajūt vēlmi pēc iespējas ātrāk radīt jaunu kokonu. Jaunas laulības, jauns darbs, jaunas attiecības. Ja atbrīvošanās no parazītiskiem elementiem ir notikusi veiksmīgi, cilvēkam ir jāspēj radīt nevis līdzīgs vecajiem, bet labāks/uzlabots kokons. Ja viņš nav sapratis pagātnes kļūdas, viņš izveidos tieši tādu pašu kokonu un nonāks pie tiem pašiem rezultātiem. Tas ir tas, ko sauca par iešanu pa apli. No šā brīža cikli kļūst vien par vienu un to pašu kļūdu atkārtošanu.

42-49 gadi

Sabiedrības iekarošana. Tiklīdz otrais, uzlabotais kokons ir uzstādīts, cilvēks var iepazīt laulības dzīves, darba, personiskās attīstības piepildījumu. Šī uzvara noved pie 2 veidu uzvedības.

Ja cilvēkam ir svarīgas materiālās labklājības pazīmes: vairāk naudas, vairāk komforta, vairāk bērnu, vairāk mīļāko, vairāk varas, viņš visu laiku palielina un bagātina savu jauno uzlaboto kokonu.

Ja cilvēks dodas jaunu teritoriju iekarojumos, īpaši garīgo, tad sākas patiesais viņa personības brieduma posms. Pēc visas loģikas, šim periodam jābeidzas ar krīzi pašapziņā, ar eksistenciāliem jautājumiem. Kāpēc es esmu šeit? Kāpēc es dzīvoju, kas man jādara, lai dzīvei būtu kāda jēga, ne tikai materiālā labklājība?

49-56 gadi

Garīgā revolūcija. Ja cilvēkam izdevās radīt vai atjaunot savu kokonu un realizēt sevi darbā un ģimenē, viņš, dabiski, vēlas iegūt viedumu. Šeit sākas pēdējie piedzīvojumi, garīgā revolūcija.

Garīguma meklējumi, ja tie notiek godīgi, neiekrītot gatavu ideju vai dažādu grupējumu lamatās, nekad nebūs pabeigti. Tie turpināsies visu atlikušo mūžu.

Otrā kvadrāta beigas, 4×7 gadi.

P.S. 1. Tālāk attīstība notiek pa spirāli. Katrus 7 gadus cilvēks virzās augšup pa vienu gabaliņu un atkal iet cauri tiem pašiem jautājumiem: attiecības ar māti un tēvu, attiecības ar sacelšanos pret sabiedrību un ģimeni.

P.S. 2. Reizēm daži cilvēki speciāli pacieš krahu ģimenē vai darbā, lai būtu spiesti sākt ciklu no sākuma. Tādā veidā viņi cenšas izvairīties vai attālināt to brīdi, kad viņiem nāksies pāriet pie garīgās fāzes, jo viņi baidās sastapties aci pret aci paši ar sevi.

Autors: Sergejs Dobrijs

Tulkoja Kristīne Somere

- See more at: http://www.slowyogalife.com/cilveka-attistibas-septingades-cikli/#sthash.qpZEFVMo.dpuf

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu