Šķirojot atkritumus, daudzdzīvokļu ēka varot ietaupīt € 100 gadā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Atkritumu šķirošana daudzdzīvokļu ēkai izdevumus par atkritumu apsaimniekošanu samazina vismaz par 100 eiro gadā, preses konferencē par projekta «Atkritumu šķirošanas paraugmāja» pastāstīja atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA «Clean R» valdes priekšsēdētājs Jānis Leimanis.

Pašvaldības SIA «Rīgas namu pārvaldnieka» (RNP) valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis preses konferencē informēja, ka «Atkritumu šķirošanas paraugmāja» bija pirmais šāda veida sociālais projekts, kura laikā tika ieviesta atkritumu šķirošana daudzdzīvokļu mājā.

Lecis klāstīja, ka RNP mērķis bija atrast dzīvojamo māju, kurā dzīvokļu kopīpašnieki būtu gatavi kopīgi iesaistīties atkritumu šķirošanā. Pieteicās ēka Juglā, Meiju ielā 2, kurā ir 70 dzīvokļi un vairāk nekā 100 iedzīvotāji. Projekts ilga 3,5 mēnešus, un tā laikā tika skaitīti šķirotie atkritumi un veikts to monitorings.

RNP valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka atkritumu šķirošanu iespējams ieviest tikai tad, ja visiem iedzīvotājiem ir vēlme iesaistīties.

Viņš arī pauda, ka Rīgā šogad ir uzstādīti gandrīz 1280 atkritumu šķirošanas konteineri, no kuriem 537 - PET pudelēm, 335 - papīram un 408 - stiklam.

Leimanis pastāstīja, ka projekta laikā viens lielais četru kubikmetru atkritumu konteiners tika nomainīts pret četriem mazākiem konteineriem - stiklam, papīram un plastmasai. Turklāt iedzīvotājiem tika izsniegti informatīvie materiāli par to, kā pareizi šķirot atkritumus, kā arī somas atkritumu šķirošanai. Viņš arī apliecināja, ka, šķirojot atkritumus, iespējams ietaupīt.

Viņš pauda, ka atkritumu daudzums samazinājās par 20% trīs mēnešu laikā. Mēnesī izvedamo atkritumu daudzums samazinājās par 0,7 kubikmetriem jeb 7,94 eiro, tātad gadā tas samazinātos par 8,4 kubikmetriem jeb 95,23 eiro. Leimanis uzsvēra, ka 100 eiro gadā samazinājums par atkritumu apsaimniekošanu var šķist maz, bet, parēķinot, ka Rīgā ir gandrīz 12 000 daudzdzīvokļu māju, kopējais samazinājums būtu 1,2 miljoni eiro gadā.

«Clean R» Atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītājs Valerijs Stankevičs norādīja, ka projekta rezultātā izvedamo atkritumu daudzums samazinājās gandrīz par kubikmetru, bet palielinājās šķiroto atkritumu daudzums.

Viņš arī pastāstīja, ka mājas Meiju ielā 2 iedzīvotāji par dalību projektā saņems balvā šķirojamo atkritumu konteineru novietošanas laukumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu