Tallinā aizliedz cirku ar savvaļas dzīvniekiem uzstāšanos

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Roman Pilipey / EPA

Tallinas mērija ceturtdien informēja Igaunijas vides aizstāvības organizācijas, ka turpmāk tā neizsniegs uzstāšanās atļaujas cirkiem, kas izmanto savvaļas dzīvniekus.

«Tallina pieņēma priekšzīmīgu un pareizu lēmumu un vienlaikus parādīja, ka ir ētiska un videi draudzīgi domājoša galvaspilsēta,» teica dzīvnieku tiesību aizsardzības organizācijas «Loomus» vadītāja Kadri Tapersone. Viņa piebilda, ka tamlīdzīgu lēmumu ir pieņēmušas arī Tartu un Pērnavas pašvaldības, bet nepieciešamība aizliegt dzīvnieku izmantojumu cirkā aktīvi tiek apspriesta Kuresārē un Vīlandē.

Tallinas lēmums neattiecas uz tiem cirkiem, kas jau saņēmuši pašvaldības atļaujas uzstāties tās teritorijā.

«Lauku lietu ministrijā pašlaik tiek izstrādāts likumprojekts par to, lai Igaunijā aizliegtu savvaļas dzīvnieku izmantošanu izklaides mērķiem. Visticamāk, ka tas spēkā stāsies tikai 2018.gadā, un šis ir skaidrs signāls, ka Igaunija virzās uz to, lai būtu moderna, pret dzīvniekiem draudzīga sabiedrība. Ja Igaunijā būs vairāk tādu pašvaldību kā Tallinā, Tartu un Pērnavā, dzīvniekus izmantojošiem cirkiem tiks nosūtīts signāls, ka šeit nevajag uzstāties arī pirms likuma spēkā stāšanās,» klāstīja Tapersone.

Līdz šim 23 pasaules valstīs ir pilnībā aizliegts izmantot savvaļas dzīvniekus cirka izrādēs. Eiropas Savienībā deviņās valstīs ir aizliegts cirkā izmantot jebkādus vai tikai savvaļas dzīvniekus, bet vēl deviņās valstīs ir daļēji aizliegumi.

Savvaļas dzīvnieku izmantojuma cirkā aizliegumu rekomendēja arī Eiropas Veterinārārstu federācija, tostarp Igaunijas Veterinārārstu savienība. Kopīgā paziņojumā 46 veterinārārstu organizācijas no 38 valstīm pauda, ka, izmantojot savvaļas dzīvniekus cirkā, nav iespējams pienācīgi nodrošināt dzīvnieku fiziskās, psiholoģiskās un sociālās vajadzības.

Pērn Eiropas Parlamentā tika saņemts 23 zinātnieku ziņojums «Savvaļas dzīvnieku etoloģijas vajadzības un labklājība cirkā», kā rezultātā Eiropas Parlamentā tika ierosināts aizliegt Eiropas Savienībā izmantot savvaļas dzīvniekus cirkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu