Festivālā «Eiropas Ziemassvētki» Ivetas Apkalnas koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Festivālā «Eiropas Ziemassvētki» 16. decembrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā VSIA «Latvijas koncerti» piedāvā klausītājiem tikšanos ar pasaulē iemīļoto ērģelnieci Ivetu Apkalnu, kura muzicēs kopā ar saksofonistu Oskaru Petrauski. Koncertā skanēs Johana Sebastiāna Baha, Jozefa Jongena, Sofijas Gubaiduļinas, Ģērģa Ligeti, kā arī Ērika Ešenvalda un Artura Maskata jaundarbi.

Ziemassvētku programmas koncepcija būs cieši saistīta ar gaismas un tumsas tematiku. Līdzās diviem klasiskiem ērģeļdarbiem – Johana Sebastiāna Baha un beļģu komponista Jozefa Jongena partitūrām gaismas spēles mirguļos un ievibrēsies Sofijas Gubaiduļinas un Ģērģa Ligeti ērģeļdarbos. Koncertā klausītāji varēs novērtēt divus jaundarbus - Ērika Ešenvalda Adoremus in Aeternum saksofonam un ērģelēm, ko rosinājis saksofonists Oskars Petrauskis, kā arī Artura Maskata kompozīcijas «Prelūdija, Ziemassvētku korālis un variācijas» ērģelēm solo pirmatskaņojumu.

Iveta Apkalna ir viena no Eiropas aktīvākajām un pieprasītākajām ērģelniecēm. Virtuoza mūziķe ar nevainojamu stila izjūtu. Iveta kļuvusi par divkārtēju Vācijas ECHO Klassik balvas laureāti, taču īpaši svarīga viņai ir Latvijas Lielā mūzikas balva: «Būt novērtētam savā zemē katram māksliniekam ir ļoti būtiski...», saka mūziķe.

Iveta Apkalna sniedz koncertus Berlīnes, Budapeštas, Hamburgas, Ķelnes, Leipcigas, Lucernas, Luksemburgas, Maskavas, Sanfrancisko, Vīnes un citu Eiropas pilsētu slavenākajos koncertnamos; uzstājas gan ar soloprogrammām, gan simfoniskajiem orķestriem; muzicējusi ar Marisu Jansonu, Mareku Janovski, Romānu Kaufmani, Simonu Jangu, Berlīnes Radio simfonisko orķestri, «Hamburgas filharmoniķiem», Kremerata Baltica un citiem.

Iveta Apkalna studējusi klavieru un ērģeļspēli Rēzeknes mūzikas vidusskolā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, bet pēcāk arī Londonas Gildholas Mūzikas un drāmas skolā, kā arī Štutgartes Mūzikas un tēlotājmākslas akadēmijā.

Festivālu «Eiropas Ziemassvētki» atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.

Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu