SVF: Grieķijai nevajag papildu taupību; izdevumu samazinājumi jau aizgājuši par tālu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grieķijai šobrīd papildu taupība nav nepieciešama un izdevumu samazinājumi jau bijuši pārlieku bargi, pirmdien paziņoja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Ja Grieķija ievēros vienošanos, kas panākta ar Eiropas Savienību (ES) attiecībā uz budžeta pārpalikuma palielināšanu līdz 3,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir pretstatā SVF ieteikumiem, tad tai nevajadzētu vainot fondu par papildu taupības īstenošanu, lai sasniegtu šo mērķi, bloga ierakstā norāda SVF amatpersonas.

SVF vecākais ekonomists Moriss Obstfelds un Eiropas nodaļas direktors Pols Tomsens, kuri bijuši iesaistīti saunās ar Grieķiju, izmanto šo blogu, lai aizstāvētu SVF pret dezinformāciju, kas, pēc viņu uzskatiem, izkropļo patiesību.

Pēc vairākas dienas Grieķijā ilgušām demonstrācijām saistībā ar jauniem budžeta izdevumu samazinājumiem amatpersonas vēsta, ka «SVF tiek kritizēts par papildu fiskālās taupības pieprasīšanu, jo sevišķi par tās noteikšanu kā nosacījumu tik ļoti nepieciešamajai parādu sloga mazināšanai.»

Taču patiesībā «SVF nepieprasa papildu taupību,» uzsver amatpersonas. «Mēs neesam mainījušu savu uzskatu, ka Grieķijai šobrīd nav nepieciešama papildu taupība. Apgalvojot, ka tieši SVF to pieprasa, tiek apgāzta patiesība.»

Gluži pretēji, fonds brīdinājis Grieķijas amatpersonas, lai tās necenšas panākt lielāku pārpalikumu pamatbudžetā, kas neietver parādsaistību maksājumus, par 1,5% no IKP, ko SVF uzskata par sasniedzamu.

«Taču pretēji mūsu ieteikumam Grieķijas valdība vienojās ar Eiropas institūcijām uz laiku īstenot papildu izdevumu samazināšanu, ja būs nepieciešams, lai nodrošinātu, ka pārpalikums sasniedz 3,5% no IKP,» skaidro SVF amatpersonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu