«Eiropas Oskaru» saņem filma «Tonijs Erdmanis»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Oskaru jeb Eiropas Kinoakadēmijas balvu saņēmusi vācu režisores Mārenas Ādes (Maren Ade) ironiskā komēdija «Tonijs Erdmanis» (Tony Erdmann). Apbalvošanas ceremonija notika Polijas pilsētā Vroclavā, kas šogad ir Eiropas kultūras galvaspilsēta. Āde saņēma arī labākās režisores balvu.

Par labāko aktieri atzīts titullomas atveidotājs austriešu aktieris Pīters Simonišeks (Peter Simonischek), bet galvenās sieviešu lomas atveidotāja Sandra Hulera (Sandra Huller) balvu saņēma kategorijā «Labākā aktrise».

Filma nesen saņēmusi arī Eiropas Parlamenta «Lux» kino balvu.

Ironiskais un mazliet absurdais stāsts vēsta par tēva, padzīvojuša mūzikas skolotāja, un meitas, dzelžainas biznesa sievietes, attiecībām, caur tām atainojot paaudžu konfliktu un arī mūsdienu pasaules vājprātu. Vinfrīds (austriešu teātra aktieris Pēters Simonišeks) cenšas atjaunot attiecības ar savu meitu Inesi (vācu kinozvaigzne Sandra Hillere), kas apņēmīgi kāpj pa karjeras kāpnēm un tikpat apņēmīgi izvairās no tēva. Taču Vinfrīds nepadodas un dodas «glābt» savu meitu, kas, viņaprāt, ir ļoti nelaimīga un cīnās ar depresiju. Tas izraisa neskaitāmas komiskas situācijas un negaidītus pārpratumus.

«Tonijs Erdmanis» sagrauj mītu, ka vāciešiem nav humora izjūtas, – tā smīdina un pārsteidz no pirmā līdz pēdējam kadram. «Aptuveni 110 gadu ilgajā kinokomēdijas žanra pastāvēšanas laikā šī ir unikāla filma,» raksta britu laikraksts The Telegraph, bet BBC jau iekļāvusi filmu 21. gadsimta labāko filmu TOP 100.

Balva par ieguldījumu pasaules kino tika pasniegta Pīrsam Brosnanam.

Par mūža ieguldījumu Eiropas kino tika godināts franču kino meistars – 85 gadus vecais scenārists, aktieris un režisors Žans Klods Karjē (Jean-Claude Carrière).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu