Soču olimpiādē 12 Krievijas medaļniekiem bija pozitīvas dopinga analīzes

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Divpadsmit Krievijas sportistiem, kuri 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja medaļas, to vidū arī četras zelta godalgas, Olimpiādē bija pozitīvas dopinga analīzes, taču tās tika samainītas pret negatīviem paraugiem. Izmeklētāji norādīja, ka mahinācijās ar dopinga analīzēm piedalījušies vismaz 1000 Krievijas sportistu 30 sporta veidos.

WADA neatkarīgā komisija piektdien nāca klajā ar sava ziņojuma otro daļu, atklājot jaunus faktus par Krievijā izmantoto masveida dopinga sistēmu, paziņoja Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Maklarens.

Viņi uzsvēra, ka Soču olimpiskajās spēlēs pozitīvas dopinga analīzes bijušas 12 mājinieku medaļniekiem, četras zelta medaļas izcīnījušiem atlētiem. Vainīgo uzvārdi pagaidām vēl nav atklāti.

Iepriekš starp potenciālajiem dopinga lietotājiem tika minēti arī olimpiskais čempions bobslejā Aleksandrs Zubkovs un Sočos triumfējušais skeletonists Aleksandrs Tretjakovs. Viņu pieķeršanas gadījumā zelta medaļas pienāktos Latvijas bobsleja četrinieku ekipāžai ar pilotu Oskaru Melbārdi priekšgalā un skeletonistam Martinam Dukuram. Šim mērķim, kā arī pilnīgai Krievijas delegācijas personāla izmeklēšanai ir izveidota īpaša Disciplinārā komisija.

Jūlija vidū neatkarīgās izmeklēšanas komisijas pirmajā ziņojumā tika atklāts, ka Krievija 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu, kā arī citu sacensību laikā izmantojusi valsts uzraudzītu dopinga lietošanas sistēmu, pasargājot savus atlētus no pieķeršanas aizliegto vielu lietošanā. Krāpšanās pamatā bija pozitīvu dopinga analīžu nomainīšana pret negatīvām. Šīs sistēma darbojusies arī 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

Pēc šī ziņojuma WADA aicināja Krievijas sportistus izslēgt no starptautiskām sacensībām, taču Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) to netbalstīja, ļaujot starptautiskajām federācijām pašām izlemt, vai pielaist Krievijas pārstāvjus sacensībām.

SOK arī ieteica ziemas sporta veidu federācijām sacensības no Krievijas pārcelt uz citām vietām. SOK, piemērojot sankcijas, apņēmās neorganizēt un neatbalstīt Krievijā paredzētās sacensības. Sākotnēji šīs sankcijas tika piemērotas līdz šī gada beigām, bet šonedēļ tās pagarināja uz nenoteiktu laiku.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu