Kas ir pie mums un nav citur? Termiņš naudai par braucieniem sabiedriskajā transportā!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pensionāra Rīdzinieka kartē iemaksāta naudiņa, kas paredzēta konkrētam mērķim – braukšanai mikroautobusos. Tomēr šī opcija izmantota ļoti reti, tāpēc ģimene lēmusi atlikušo naudu pārformēt uz citu Rīdzinieka karti.

Rīgas satiksmes klientu apkalpošanas centrā atklājies, ka naudai beidzies derīguma termiņš. Pasažieri pārsteigti – kā tas ir iespējams? Uz kartes vēl bijuši 17 eiro un 60 centi, bet ar to rīkoties vairs nevar. Bez Tabu skatītājai radies loģisks jautājums – kur šī nauda paliek Rīgas budžetā? Kā tā tiek kontēta? Kā rīdziniekiem atņemtā nauda?

Rīgas satiksme, izanalizējot konkrēto situāciju, secina, ka iegādāta 20 braucienu biļete, kura maksājusi 20 eiro un 70 centus. Un jā,

braucieniem, jau kopš e-talonu sistēmas ieviešanas, noteikts derīguma termiņš – 12 mēneši.

Arī Ministru kabineta noteikumos paredzēts, ka biļetēm ir derīguma termiņš. Tas esot saistīts arī ar finanšu plūsmu, ja pasažieris biļetes ir iegādājies, tās nevarot bezjēdzīgi ilgi «karāties gaisā». Šī nauda tiekot norakstīta. Ja pasažieris paspēj klientu apkalpošanas centrā ierasties pirms derīguma termiņa beigām, viņam šī nauda tiekot atmaksāta.

Savukārt, ja e-talonā tiek ieskaitīta skaidra nauda, lai veiktu autostāvvietu apmaksu, tad gan naudai neesot derīguma termiņa.

Kāpēc gan tāda pati sistēma kā norēķiniem autostāvvietās nevarētu būt arī braukšanai sabiedriskajā transportā?

Kā ir ārzemēs?

Citās valstīs pasažieru maciņi ir vairāk pasargāti. Piemēram, Londonas Oyster kartei nav derīguma termiņa, tātad arī naudai, kas tajā iemaksāta. Arī Maskavas Troika kartei nav derīguma termiņa, bet noteikumos minēts, ka kartē uzkrātie līdzekļi derīgi piecus gadus.

Briseles sabiedriskā transporta kartes derīguma termiņš ir pieci gadi. Pēc tam karti, samaksājot 5 eiro, var nomainīt, un pasažieris nezaudē uzkrātos līdzekļus. 12 mēnešu termiņš noteikts Ņujorkas MTA kartei, taču noteikumi paredz – divu gadu laikā pēc derīguma termiņa beigām, naudu, kas palikusi kartē, ir iespējams pārvietot uz jauno karti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu