Torra: Katalonija neatteiksies no neatkarības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpi

Katalonija neatteiksies no centieniem iegūt neatkarību, pēc tikšanās ar Spānijas premjerministru Pedro Sančesu pirmdien paziņojis reģionālās valdības premjerministrs Kims Torra.

Šī bija pirmā Spānijas un Katalonijas premjeru tikšanās pēdējo divu gadu laikā, un sarunas ievilkās ilgāk nekā divas stundas.

Pēc tikšanās, runājot ar žurnālistiem, Spānijas vicepremjere Karmena Kalvo sarunas atzina par «patiesi noderīgām» un pavēstīja, ka Sančess un Torra vienojušies «atjaunot divpusējo komisiju», kas iepriekš kalpoja kā dialoga instruments taču tika likvidēta konservatīvā premjerministra Marjano Rahoja laikā.

Paredzēts izveidot arī «darba komisijas» visdažādāko jautājumu, tostarp enerģētikas, nabadzības, veselības aprūpes un izglītības apspriešanai, piebilda Kalvo, ļaujot noprast, ka abu līderu nākamā tikšanās paredzēta Barselonā.

Izrādot labo gribu, Madride varētu izpildīt vienu no Torras prasībām un atcelt Rahoja valdības veto, kas uzlikts vairākiem Katalonijas reģionālā parlamenta pieņemtajiem likumiem.

Tomēr Katalonijas neatkarības jautājumā Madride joprojām negrasās piekāpties.

«Šajā jautājumā ir maz ko sacīt,» norādīja Kalvo.

Tikmēr Torra no savas puses uzsvēra, ka katalāņi «neatteiksies no jebkāda ceļa uz neatkarību».

«Katalonijas tiesības uz pašnoteikšanos ir jāciena, lai īstenotos jebkurš politiskais risinājums,» uzsvēra reģionālās valdības vadītājs.

Sančess nāca pie varas pēc Rahoja valdības gāšanas, ko viņam izdevās panākt vienīgi ar katalāņu separātistu atbalstu.

Katalonijas reģionālā parlamenta deputāte Mariteļa Bateta, kas kļuvusi par Spānijas publiskās administrācijas ministri un pārstāvēs Madridi divpusējā komisijā, paziņojusi, ka sociālistu valdība esot gatava runāt par konstitūcijas grozījumiem, kas paredzētu valsts pāreju uz «federālo modeli».

Taču sociālistiem parlamentā ir tikai 84 no 350 deputātu vietām, un tāpēc Sančesa valdības manevra iespējas ir ļoti ierobežotas.

Konstitūcijas grozīšanai nepieciešams divu trešdaļu vairākums, un labējie grozījumus var bloķēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu