Trauksme Daugavpilī! Mediķi, iespējams, inficē pacientus ar hepatītu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: skaties.lv

Daugavpils reģionālajā slimnīcā personāla nolaidības dēļ vairāki pacienti inficēti ar B hepatītu, ziņo izmisuši slimnieki. Uz mediķu vainu norāda arī kontrolējošā iestāde.

Vairāki savstarpēji nepazīstami cilvēki vasarā ārstējušies Daugavpils reģionālās slimnīcas Uroloģijas nodaļā. Visiem veiktas medicīniskās manipulācijas, pēc kurām no ārstniecības iestādes pacienti izrakstīti. Šoruden teju vienlaikus trijiem pacientiem sākušās identiskas komplikācijas.

«Bija vājums, negribējās neko darīt, tikai gulēt. Tad pamanīju, ka kļūstu dzeltena,» vairākiem cilvēkiem vienlaikus uzklupušās komplikācijas izklāsta viena no slimniecēm.

Bez Tabu uzrunā divas sievietes (sirmgalve un gados jauna sieviete), kā arī vīrieti. Visiem konstatēts B hepatīts.

«Kad uzzināju, nevarēju gulēt, raudāju bez mitas,» atminas nelaimes piemeklētā.

Vienīgais, kas visus vieno, – vienlaikus ārstējušies Uroloģijas nodaļā. Nu visi vienlaicīgi ārstē jauniegūto nopietno kaiti citā slimnīcas nodaļā.

Foto: skaties.lv

Sanitāro normu neievērošana

Sasirgušie stāsta, ka visiem veiktas medicīniskās manipulācijas, kas skar asinis, un tieši tādā veidā inficēti, turklāt norāda uz iespējamiem nopietniem pārkāpumiem Uroloģijas nodaļas medpersonāla darbā, kas, ļoti iespējams, bija inficēšanās cēlonis.

Slimniece: «Viena māsiņa visu dienu staigāja ar vieniem cimdiem; palātu ir ļoti daudz, bet procedūru māsiņa ir viena. Otra vispār strādāja bez cimdiem. Uz vienas paplātīties lika instrumentus, staigājot no pacienta pie pacienta un, piemēram, pievienojot sistēmas, injicējot zāles.»

Šādu medpersonāla attieksmi novērojuši arī pārējie B hepatīta skartie.

Jāatzīmē, ka optimistiskākais slimošanas scenārijs ir pilnīga atveseļošanās, tomēr B hepatīts var pārtapt hroniskā formā visā dzīves laikā. Šādā gadījumā ir paaugstināts risks saslimt ar aknu cirozi, aknu vēzi un aknu mazspēju. Iespējams arī letāls iznākums.

Asarām acīs viena no slimniecēm satraukti stāsta: «Patlaban mana dzīve ir iedragāta! Nezinu, kas būs tālāk. Strādāt nevaru, ģimene mājās bez manis, bet dēlam ir seši gadi.»

Foto: skaties.lv

Pārāk daudz sakritību

Slimnieki pārliecināti, ka vienlaicīga vairāku iepriekš vienlaikus vienā nodaļā ārstējušos cilvēku sasirgšana nav sakritība. Arī Daugavpils reģionālās slimnīcas galveno māsu Iraīdu Balodi māc bažas. Ja pārkāpumi bijuši, teorētiski slimnīcas darbinieki varēja inficēt pacientus.

«Protams, tas ir aizdomīgi. Nevaru viennozīmīgi apgalvot, ka tā ir mūsu vaina. Ļoti iespējams, ka esam vainīgi. Es ļoti atvainojos par personāla rīcību, ja tā bija nepareiza!» teic galvenā māsa, uzsverot, ka slimnīcā regulāri notiekot iestādes iekšējā kontrole, tomēr visus pārkāpumus konstatēt neesot iespējams.

Veselības inspekcija jau paguvusi veikt pārbaudi ārstniecības iestādē, kuras rezultāti būšot zināmi nedēļas laikā, tomēr uzsver, ka

ir teju neiespējami noskaidrot vairākus mēnešus senus apstākļus. Tiekot pētīta slimnīcas dokumentācija.

Piemēram, vai mediķi vakcinēti pret B hepatītu. Tomēr sasirgušie uzskata, ka, visdrīzāk, inficēšanās iemesls ir sanitāro normu neievērošana.

Foto: skaties.lv

Eksperti vaino slimnīcu

Pārbaudi paguvuši veikt arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti, un to priekšstāvis jau tagad nekautrējas vainot nolaidībā Daugavpils reģionālās slimnīcas medpersonālu, turklāt viņam zināms jau ceturtais ar B hepatītu sasirgušais, kurš vienlaikus ar pārējiem nolaidības upuriem ārstējies nodaļā.

«Secinājums ir viens: visticamāk, inficēšanās notikusi konkrētajā vietā, nodaļā.

[..] B hepatīts nav tik bieži izplatīts kā akūta saslimšana, tāpēc nevarētu būt nejaušas sakritības, ka četri pacienti konkrētajā laikā bija konkrētajā vietā. Arī pārbaudē tika novēroti riska faktori.

Foto: skaties.lv

Tos vajadzētu novērst. Ļoti būtiski ir cītīgi sterilizēt priekšmetus un, veicot kaut intravenozas injekcijas, mainīt cimdus. Turklāt vajadzētu mainīt ne tikai starp pacientiem, bet arī starp pacientu un objektu, kam pieskaras, lai ar jau izmantotajiem cimdiem neapdraudētu nākamo pacientu,» skaidro SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors.

Tāpat speciālists norāda, ka B hepatīta inkubācijas periods var ilgt līdz pat pusgadam,

tāpēc ar ģimenes ārstu starpniecību notiek pacientu apzināšana un arvien jaunu analīžu veikšana.

Sasirgušie ir apņēmīgi sūdzēt tiesā Daugavpils reģionālo slimnīcu.

[t]

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu