56% krievu nožēlo PSRS sabrukumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairāk nekā puse krievu nožēlo PSRS sabrukumu, liecina pirmdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar Levadas centra aptauju 56% krievu nožēlo Padomju Savienības sabrukumu, bet 51% aptaujāto ir pārliecināti, ka to esot bijis iespējams novērst.

Kā liecina aptauja, kas veikta laikā no 18. līdz 21. novembrim 134 Krievijas apdzīvotajās vietās, intervējot 1600 respondentu, PSRS galu nenožēlo vien 28% krievu, kamēr 16% aptaujāto nav snieguši konkrētu atbildi.

PSRS krahu par neizbēgamu atzinuši 29% respondentu, bet 20% krievu uz šo jautājumu nav varējuši atbildēt.

Sociologi uzdevuši arī jautājumu, kāpēc PSRS sabrukums tiek nožēlots. Visbiežāk (52%) respondenti minējuši vienotās ekonomiskās telpas sagraušanu, kam seko piederības sajūtas zaudēšana «varenai valstij» (43%). Savukārt 31% aptaujāto norādījuši uz savstarpējo neuzticību un naidīgumu, kas pieņēmies spēkā pēc PSRS sabrukuma. Vēl 30% krievu nožēlo, ka vairs nav iespējams «visur justies kā mājās».

29% aptaujāto PSRS sabrukumā vaino «bezatbildīgo un nepamatoto Belovežas sazvērestību», 32% - «naidīgu ārvalstu spēku sazvērestību», 21% - neapmierinātību ar Mihailu Gorbačovu, bet 12% - pārāk smago militarizācijas nastu, ko neizturēja ekonomika. Savukārt 13% respondentu norādījuši uz apstākli, ka komunistiskā ideoloģija pilnībā sevi izsmēlusi. Tikpat liels skaits krievu PSRS sabrukumā vainojuši «republiku elišu ambīcijas».

Tomēr PSRS atjaunošanu tās kādreizējā veidolā atbalsta tikai 12% krievu. Tajā pašā laikā vēl 21% aptaujāto vēlētos visu bijušo PRSR republiku apvienošanu ciešākā savienībā pēc Eiropas Savienības (ES) parauga. Visu bijušo PSRS republiku pilnīgu neatkarību atbalsta vien 13% respondentu. Savukārt 21% krievu atbalsta pēc PSRS likvidācijas izveidotās Neatkarīgo valstu savienības (NVS) saglabāšanu tās pašreizējā veidā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu