Piena iepirkuma cenas tuvākajā laikā varētu saglabāties stabilas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Piena iepirkuma cenas tuvākajā laikā varētu saglabāties stabilas, aģentūrai LETA pēc semināra «Aktualitātes piensaimniecībā - pašreizējā situācija un nākotnes perspektīvas» norādīja biedrības «Zemnieku saeima» priekšsēdētāja vietnieks un saimniecības «Mežacīruļi» saimnieks Juris Cīrulis.

Kā norāda Cīrulis, saskaņā ar pasaules biržās pieejamo informāciju, piena iepirkuma cenām ir neliela tendence paaugstināties un būtisks kritums nav gaidāms. Drīzāk cenas varētu saglabāties stabilas. «Cenu ziņā vairāk vai mazāk ir stabilitāte, līkne ir taisna ar nelielu kāpumu uz augšu. Situācija mainās par labu,» teica Cīrulis. Tāpat ir atsevišķi signāli, ka piena ražošanas lielvalstīs - Jaunzēlandē un Austrālijā, kas diktē cenas pasaules tirgū, - slikto laika apstākļu dēļ varētu būt mazāki ražošanas apmēri, pozitīvi ietekmējot piena iepirkuma cenas. Vienlaikus pieaug pieprasījums pēc piena arī Ķīnā un Indijā.

Viņš sacīja, ka iepriekšējie divi gadi piena lopkopības nozarē Latvijā ir aizvadīti finansiāli smagos apstākļos, taču, pateicoties valsts un Eiropas Savienības atbalstam, kā arī zemnieku sīkstumam nozarei ir izdevies izdzīvot. Pēc Cīruļa teiktā, zemniekiem ir svarīgi aktīvi kooperēties, savukārt kooperatīviem ņemt vērā līdz šim gūtās negatīvās mācības, lai varētu attīstīties. Kooperatīvi joprojām ir salīdzinoši mazi, tāpēc nepieciešama kooperācija lielākā mērogā, lai nopietnāk darbotos trešo valstu tirgos.

Cīrulis arī uzsvēra, ka brīvā tirgus apstākļos ir paplašinājusies Latvijas piena tirdzniecības telpa - piens vairs netiek realizēts tikai Baltijas valstis, bet arī Polijā. Tas apgrūtina Latvijas pārstrādātāju situāciju, bet nāk par labu zemniekiem. «Ir mainījušies konkurences mērogi, pārstrādes uzņēmumiem ir jauni izaicinājumi, jo poļi ar savām lielajā rūpnīcām atrodas vienā piena iepirkšanas zonā ar mūsu pārstrādes uzņēmumiem,» teica Cīrulis.

Kooperatīva «Dundaga» vadītājs Guntis Pirvits aģentūrai LETA pēc semināra sacīja, ka komunikācija starp piena pārstrādes uzņēmumiem un piena ražotājiem uzlabojas, jo arvien vairāk nozares dalībnieki saprot, ka viens pret otru nedrīkst vērsties ar pārmetumiem, bet jābūt kopīgam mērķim. «Ir svarīgi, kā mēs no tā piena, ko saražojam, iegūstam maksimālo labumu gan sev, gan iedzīvotājiem. Savukārt to, kas paliek pāri, par iespējami labāko cenu ir jānogādā tur, kur tas ir nepieciešams,» teica Pirvits, piebilstot, ka attiecīgais kopīgais mērķis ir iezīmējies, bet, lai to realizētu, jākooperējas plašākā mērogā, kā arī jārada produkcijai pievienotā vērtība.

LETA jau vēstīja, ka biedrība "Zemnieku saeima" šodien Sējas novadā rīkoja semināru "Aktualitātes piensaimniecībā - pašreizējā situācija un nākotnes perspektīvas", kurā nozares pārstāvji informēja par situāciju piena pārstrādē Eiropas un pasaules piena tirgū, kā arī iepazinās ar nākotnes prognozēm piensaimniecībā un nozares pētījuma rezultātiem. Semināra ietvaros notika arī paneļdiskusija "Piensaimniecība Latvijā - kāda veida pārstrukturizēšanās un atbalsta mehānismi nozares pastāvēšanai būtu nepieciešami?».

Ziņots arī, ka, aktivizējoties piena iepircējiem no Polijas un Lietuvas, trīs mēnešu laikā piena iepirkuma cena pieaugusi par 40%. Vidējā piena iepirkuma cena Latvijā šogad oktobrī bija 248,90 eiro par vienu tonnu, savukārt jūlijā tā bija 177,25 eiro.

Pēc Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) vadītāja Jāņa Šolka teiktā, šim piena iepirkuma cenas pieaugumam nav nekāda ekonomiska pamatojuma, kas agrāk vai vēlāk nozīmēs krasu cenas lejupslīdi, līdz ar to zemniekiem rūpīgi jāpārskata ārvalstu iepircēju piedāvājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu