Kanādiešu karavīrus baros ar Latvijā ražotiem pārtikas produktiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kanādiešu un citu sabiedroto valstu karavīrus, kuri nākamgad ieradīsies Latvijā, plānots barot ar vietējo produkciju, paredz trešdien noslēgta vienošanās starp pārtikas ražotāju organizācijām un aizsardzības nozari. Ar tās palīdzību Bruņoto spēku pārtikas iepirkumos prioritāti iegūs vietējo uzņēmēju ražoti pārtikas un lauksaimniecības produkti. Tiek cerēts, ka aizsardzības jomai sekos arī citas nozares.

Trešdien Aizsardzības ministrijā (AM) parakstīta vienošanās par sadarbību ar lauksaimnieku organizācijām, kura paredz Nacionālo bruņoto spēku (NBS) apgādi ar pārtikas nozares produkciju, sekmējot nacionālās tautsaimniecības attīstību.

Biedrības «Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome» valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs portālam TVNET pastāstīja, ka vienošanās paredz pušu sadarbību, saskaņā ar kuru lauksaimniekiem ir jānodrošina vajadzīgā pārtikas produkcija, bet ministrijai - jāveic iepirkumi NBS vajadzībām. Vienošanās paredz, ka iepirkumos prioritāte ir svaigiem produktiem, kuriem ir salīdzinoši neliels piegādes attālums.

Treibergs pauda, ka piedāvājuma klāstā iekļauta dažāda pārtikas produkcija, tostarp maize, dārzeņi, augļi. «Viss, ko mēs šeit [Latvijā] ražojam, tas viss tur arī būs. Mums ir Pārtikas uzņēmumu federācija, mums ir uzņēmums «Spilve», mums ir «Laima», mums ir visi lielie koncerni, «Rēzeknes gaļas kombināts».»

Biedrības vadītājs pauda: «Lai mums nebūtu 20 gadus vecas, sasaldētas gaļas, kaut kādi konservi, bet gan tas, kas ir vakar - aizvakar ražots, tas lai nonāk armijas cilvēkiem uz galda.» Viņš arī uzsvēra, ka aizsardzības nozare šobrīd ir spērusi lielu soli priekšā citām jomām un ka līdzīga sadarbība ir jāveicina arī starp Latvijas ražotājiem un slimnīcām, bērnudārziem, skolām vai soda izciešanas vietām.

«Mēs esam runājuši gan par pienu, gan gaļu, gan visiem pārējiem. Nav normāli, ja es aizbraucu un redzu, ka vienā vietā armija dzer igauņu ūdeni. Vai tad ūdens mums nav? Tas tā jocīgi,» sacīja Treibergs.

Vienošanās paredz, ka to parakstījušās puses veiks konsultācijas par aktuālākajām aizsardzības nozares vajadzībām pārtikas nodrošinājuma jomā, kā arī biedrības «Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome» un biedrības «Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija» pārstāvēto komersantu iespējām piedalīties šo vajadzību nodrošināšanā, ievērojot normatīvajos aktos noteikto.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) atgādināja, ka Latvijas armija turpina savu attīstību un notiek ļoti straujš apmācību skaita kāpums. Nākamā gada pirmajā pusē Latvijā izvietošanos sāks Kanādas vadītais daudznacionālais NATO bataljons. Ministrs norādīja, ka šo karavīru ēdināšana arī tiks nodrošināta ar Latvijā ražotu pārtiku. «Karavīrs diez vai būs karotājs, ja nebūs paēdis. Vēl jo nozīmīgāk tas ir tāpēc, ka nākamajā gadā šeit ieradīsies mūsu sabiedrotie. Arī viņiem būs nepieciešama šī pārtika. Produkti, kurus ražo mūsu zemkopji, pārtikas ražotāji. Tas ir ļoti svarīgi mums, atrast šo kopsaucēju, ekspertīzi, kuru sniedz mūsu uzņēmēji, lauksaimnieki,» uzsvēra aizsardzības ministrs.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), parakstot dokumentu, uzsvēra, ka šī ir daudzus gadus lolota diena. Ministrs ir pārliecināts, ka tas ir tikai pareizi, ka Latvijas lauksaimnieki baro savu armiju, kā arī sabiedrotos, kuri ieradīsies mūsu valstī. Dūklavs gan atzina, ka ir ļoti svarīgi, lai pārtikas ražotāji spētu pildīt iepirkumus un piegādāt noteiktos apjomus. «Es ceru, ka lauksaimnieki labi saprot, ka šis līgums ir ļoti nopietna lieta un jāizpilda pilnā apmērā,» sacīja ministrs.

Četru pušu vienošanos parakstīja Bergmanis, Dūklavs, Treibergs un biedrības «Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija» padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Konsultācijām izveidotajā darba grupā līdzās abu ministriju pārstāvjiem piedalīsies arī biedrības «Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome un biedrības «Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija» pārstāvji no Latvijas Piena ražotāju asociācijas, Latvijas Zivju audzētāju asociācijas, Latvijas Zvejnieku federācijas, Latvijas Olu ražotāju asociācijas, Gaļas liellopu audzētāju biedrības, Latvijas Cūku audzētāju asociācijas, Latvijas Labības pārstrādātāju asociācijas, Latvijas Augļkopju asociācijas, Latvijas Dārznieku biedrības, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības, Latvijas Maiznieku biedrības, Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas, Latvijas Zivrūpnieku savienības un Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmēju asociācijas.

Darba grupas sanāksmju ietvaros Aizsardzības ministrijas pārstāvji sniegs informāciju par aizsardzības nozares plānotajiem vai tekošajiem pārtikas produktu iepirkumiem tik tālu, cik tas nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu