SPRK apstiprina jaunu dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu aprēķināšanas metodiku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Rīga, 29.nov., LETA. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome ir apstiprinājusi jaunu dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu aprēķināšanas metodiku, informēja SPRK. Regulators uzsvēra, ka šis ir vēl viens nozīmīgs solis ceļā uz atvērtu dabasgāzes tirgu no 2017.gada 3.aprīļa.

Dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikas apstiprināšana vairākus mēnešus pirms plānotās dabasgāzes tirgus atvēršanas dos iespēju pārvades sistēmas operatoram izstrādāt jaunus pārvades sistēmas pakalpojumu tarifus, skaidroja SPRK.

Savlaicīga skaidrība par pārvades pakalpojumu tarifu noteikšanas veidu un diskusijas par iespējamo tarifu apmēru dos iespēju arī tirgus dalībniekiem sekot līdzi tirgus atvēršanas sagatavošanas procesam, veicot nepieciešamos sagatavošanās darbus.

Jaunā metodika paredz nozīmīgas izmaiņas - jaudu rezervēšanu sistēmas ieejas-izejas («entry-exit») punktos, pāreju no dabasgāzes uzskaites tilpuma mērvienībās uz uzskaiti enerģijas vienībās, jaudas rezervēšanas produktus ar dažādu rezervēšanas periodu, tarifu pārskatīšanas ciklu un detalizētu kārtību ieņēmumu korekcijas piemērošanai prognožu neizpildes gadījumā (tā sauktā «ieņēmumu griestu» pieeja).

«Šādas metodikas apstiprināšana veicinās vienota dabasgāzes tirgus attīstību Baltijas mērogā, kurā šobrīd pastāv dažādas sistēmas un pieejas tirgus darbībā. Lietuvā jau vairākus gadus tarifi tiek noteikti pēc ieejas-izejas tarifu principa un pārvades pakalpojumu tarifi tiek noteikti enerģijas vienībās. Latvijā līdz šim pārrobežu pārvades sistēmas tarifi tika noteikti, ņemot vērā dabasgāzes transportēšanas distanci, un tarifi tika noteikti par tilpuma (kubikmetru) mērvienībām. Šādas atšķirības radīja šķēršļus vienota Baltijas tirgus darbībai un attīstībai. Pēc jauno pārvades tarifu spēkā stāšanās šie šķēršļi izzudīs, atvieglojot tirgus dalībniekiem pārrobežu darījums un veicinot vienota Baltijas tirgus attīstību,» norāda SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Apstiprinot jauno metodiku, ņemtas vērā Eiropas Savienības (ES) regulējuma prasības par dabasgāzes pārvades sistēmas darbību, kuras neattiecina uz Latviju līdz tirgus atvēršanai. Metodika ņem vērā arī Eiropas tīkla kodeksa projektu par harmonizētu dabasgāzes pārvades tarifu struktūru. Tādā veidā tiks nodrošināta vienveidīga pārvades pakalpojumu tarifu struktūra visās ES dalībvalstīs, vienkāršojot gāzes tirgotāju darbību, veicinot pārrobežu tirdzniecību un sekmējot labāku pārvades sistēmu noslodzi.

Pirms metodikas apstiprināšanas SPRK septembrī izsludināja publisko konsultāciju par metodikas projektu un saņēma daudzus priekšlikumus no tirgus dalībniekiem.

Regulatoram jauna dabasgāzes apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika bija jāizstrādā un jāapstiprina atbilstoši Enerģētikas likumā noteiktajam, kas paredz 2017.gada 3.aprīlī konkurencei atvērt dabasgāzes tirgu Latvijā.

Dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu aprēķināšanas metodika stāsies spēkā dienu pēc oficiālās publikācijas laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu