1,3 miljoni pieprasa Dienvidkorejas prezidentes atkāpšanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par spīti slapjajam sniegam un aukstumam, simtiem tūkstošiem dienvidkorejiešu sestdien izgājuši Seulas ielās, lai pieprasītu prezidentes Pakas Gunhjes atkāpšanos. Demonstranti, dodoties uz tūkstošiem policistu norobežoto prezidenta rezidenci - Zilo namu, dauzīja bungas un skandēja: «Paka, vācies nekavējoties!» un «Lieciet Paku aiz restēm!»

Saskaņā ar demonstrācijas rīkotāju aplēsēm protestos iesaistījušies 1,3 miljoni cilvēku, taču policija apgalvoja, ka demonstrantu skaits sasniedzis tikai 260 000.

Organizatori iepriekš prognozēja, ka Seulā protestētāju skaits sasniegs pusotru miljonu, kam provinces pilsētās pievienosies vēl pusmiljons.

Ja viņu nosauktie skaitļi atbilst patiesībai, tad šodienas demonstrācija ir vislielākā, kopš sākās protesti pret Paku.

Šī jau ir piektā nedēļas nogale pēc kārtas, kad ļaudis iziet ielās, pieprasot Pakas demisiju, un pirms divām nedēļām demonstrantu skaits saskaņā ar aplēsēm sasniedza miljonu.

Dienvidkorejas prokuratūra svētdien paziņoja, ka uzskata prezidenti par līdzdalībnieci korupcijas skandālā, kas satricinājis valdību.

Paka tiek vainota, ka ļāvusi senai draudzenei, kurai nav politiska amata, iejaukties valsts lietās, tostarp ministru iecelšanā un Pakas runu rediģēšanā.

Prokuratūra ir izvirzījusi oficiālas apsūdzības prezidentes draudzenei Čojai Sunsilai un diviem bijušajiem prezidentes palīgiem.

Čoja Sunsila, kuras tēvs bija garīdznieks un līdz savai nāvei 1994.gadā arī Pakas mentors, apsūdzēta, ka izmantojusi savus sakarus ar prezidenti, lai piespiestu vietējos uzņēmumus ziedot miljoniem eiro lielas summas diviem bezpeļņas fondiem, kurus 60 gadus vecā Čoja pēc tam izmantoja personīga labuma gūšanai.

Jūlijā notikušā sanāksmē Paka izdarījusi spiedienu, lai lielie konglomerāti ziedotu Čojas fondiem. Izskanējušas ziņas, ka šo sanāksmi apmeklējis arī rūpniecības grupas «Samsung» mantinieks Lī Džejons un autobūves grupas «Hyundai Motor» valdes priekšsēdētājs Čons Mongu.

Prokuratūra paziņoja, ka pierādījumi, kas iegūti līdz šim, liecina par prezidentes ievērojamu līdzdalību šajā korupcijas shēmā. Prokuratūra norādīja, ka Paku sargā prezidenta tiesiskā neaizskaramība, bet uzsvēra, ka izmeklēšana tiks turpināta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu