Norvēģijas tiesa noraida Snoudena lūgumu sniegt garantijas par neizdošanu ASV

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Norvēģijas augstākā tiesa piektdien noraidīja bijušā ASV izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda Snoudena galīgo apelācijas prasību, kurā viņš lūdza sniegt garantijas par neizdošanu ASV, ja nolems ierasties Norvēģijā pēc apbalvojuma.

Tieši tāpat, kā tas bija noticis, izskatot sākotnējo prasību un tai sekojošo apelācijas prasību, arī augstākā tiesa nosprieda, ka tā nevar dot vērtējumu izdošanas prasībai, pirms tā ir saņemta.

Tiesas spriedums ir kārtējais trieciens Krievijā dzīvojošajam ASV pilsonim un viņa atbalstītājiem Norvēģijas PEN klubā, kas bija cerējuši, ka Snoudens varēs ierasties pēc Osecka godalgas, kas tiek piešķirta par «ārkārtējiem nopelniem vārda brīvības labā».

Snoudens 2013.gada jūnijā nodeva laikrakstiem «Washington Post» un «Guardian» virkni slepenu materiālu par ASV specdienestu izspiegošanas programmām.

Par šiem nodarījumiem Snoudenam ASV izvirzītas kriminālapsūdzības.

2014.gada 1.augustā Snoudens saņēma uzturēšanās atļauju Krievijā uz trim gadiem, kas ļauj viņam ceļot ne tikai pa Krieviju, bet arī citām valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu