Iznāk Dairas Āboliņas grāmata par Jāņa Streiča filmām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jāņa Streiča kino gada noslēgumā apgāds «Dienas Grāmata» laiž klajā kinokritiķes Dairas Āboliņas grāmatu «Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas», kurā atsevišķa nodaļa veltīta katrai no Meistara filmām vairāk nekā 40 gadus ilgajā kinorežisora biogrāfijā. Grāmatas atvēršanas svētki – 2. decembrī plkst. 16 kinoteātrī «Splendid Palace».

«Katrs latvietis mīl Streiču, bet, būsim godīgi, zina tikai četras piecas Jāņa Streiča filmas,» konstatēja Daira Āboliņa un ķērās pie darba, lai aizpildītu baltos plankumus kinoskatītāju zināšanās par leģendārā kinorežisora radošo mūžu.

No filmas «Kapteiņa Enriko pulkstenis» (1967) līdz filmai «Rūdolfa mantojums» (2010) – tāda ir amplitūda šajā 500 lappušu biezajā grāmatā, kur katras filmas nodaļu veido vairāki atšķirīgi teksti.

www.dgramata.lv

Pirmkārt, Dairas Āboliņas profesionālais redzējums par katru no filmām, papildināts ar stāsta dramaturģiskās uzbūves shēmu, sauktu par «filmas kardiogrammu». Otrkārt, kinokritiķes sarunas ar Jāni Streiču par katras filmas tapšanas procesu un laikmeta fonu, atraktīvām detaļām un filmas turpmāko dzīvi. Treškārt, grāmatā ietverta izsmeļoša faktoloģiskā informācija - filmu anotācijas, uzņemšanas grupu darbinieki, skaidrojošas piezīmes par cilvēkiem, faktiem un parādībām, Jāņa Streiča biogrāfija un arī bagātīgs ilustratīvais materiāls, kas ietver daudz pirmpublicējumu (filmu kadri, plakāti, darba momenti un pat paša Jāņa Streiča zīmējumi).

Foto: publicitātes

Grāmata tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu un biedrības «Ekrāns» gādību, grāmatas daudzveidīgās kvalitātes aprūpējusi profesionāla komanda - tekstu redaktore Kristīne Matīsa, ilustratīvā materiāla redaktore Agnese Zeltiņa, zinātniskā redaktore Zane Balčus, grāmatas māksliniece Katrīna Vasiļevska; filmu kardiogrammu dizainu veidojis Toms Harjo.

Par grāmatas autori

Grāmatas autore Daira Āboliņa ir profesionāla žurnāliste un kinokritiķe ar Latvijas Universitātē un Vissavienības Valsts kinematogrāfijas institūtā iegūtu izglītību un vairāk nekā 20 gadu pieredzi Latvijas un pasaules kinomākslas norisēs, starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas vadītāja, Eiropas Kino akadēmijas biedre. Publicējas medijos, veido Latvijas televīzijas raidījumus un reportāžas no starptautiskiem kinofestivāliem, strādājusi Latvijas un starptautisku kinofestivālu žūrijās, lasa lekcijas kino studentiem, ir kinoteātra Splendid Palace kuratore un filmu programmu veidotāja. Scenārija autore, redaktore un producente vairākām dokumentālajām filmām (jaunākā no tām – «Mans draugs Jānis Streičs» (2016)), kopā ar režisori Agitu Cāni-Ķīli veido ciklu «Filmas arheoloģija» par Latvijas kino vēsturi.

«Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas» ir Dairas Āboliņas pirmā grāmata.

Grāmata iznāk redaktores Kristīnes Matīsas vadītajā sērijā «Kino rakstu bibliotēka», kurā kopš 2009. gada izdotas jau piecas kvalitatīvas grāmatas par Latvijas un pasaules kino, tai skaitā dokumentālā kino klasiķa Herca Franka memuāri «Uz sliekšņa atskaties» un kinozinātnieces Ingas Pērkones vadītā autoru kolektīva grāmata «Inscenējumu realitāte. Latvijas aktierkino vēsture» (abas apgāda «Mansards» izdevumā). Dairas Āboliņas grāmata ir pirmā, kuru sērijā «Kino rakstu bibliotēka» izdod apgāds «Dienas Grāmata», kam savukārt uzkrāta nopietna pieredze kino tematikā, izdodot kinokritiķu Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa veidotās pasaules kino izlases.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu