Džonsons: «Brexit» sapnis mirst, Lielbritānijai draud «kolonijas statuss» (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Boris Džonsons, kurš pirmdien atkāpies no Lielbritānijas ārlietu ministra amata, nācis klajā ar brīdinājumu, ka «Brexit» sapnis mirst un Lielbritānijai draud «kolonijas statuss».

Divas lapaspuses garajā vēstulē premjerministrei Terēzai Mejai Džonsons atzinis, ka, neskatoties uz viņa sākotnējo atbalstu, valdības plāns izstāšanās sarunām ar Eiropas Savienību tagad viņam «strēgst rīklē».

Viņš norādījis, ka «Brexit» vajadzētu «sniegt iespējas un cerību», vairojot Lielbritānijas priekšrocības globālajā ekonomikā.

«Taču šis sapnis mirst nevajadzīgu pašu šaubu nosmacēts,» uzsvēris nu jau bijušais ministrs, brīdinot, ka Lielbritānija sliecas par labu «šķietamam Brexit», jo tās ekonomika lielā mērā joprojām paliks ES sistēmā, kuru Londona nekontrolēs.

Džonsons piebildis, ka valdība ieņēmusi «smieklīgu pozīciju», pārņemot milzu apjomā ES tiesību normas, pret kurām britu valdības desmitgadēm ilgi iebildušas.

«Šādā nozīmē mēs patiesi tuvojamies kolonijas statusam,» atzinis Džonsons.

Viņš piebildis, ka iecere radīt ar ES kopīgu regulējumu kodeksu rūpniecības un lauksaimniecības ražojumiem apgrūtinās brīvās tirdzniecības līgumu slēgšanu ar trešajām pusēm, kas bija viens no «Brexit» atbalstītāju galvenajiem mērķiem.

Bijušais ministrs atzinis, ka piektdien izšķīries atbalstīt Mejas piedāvāto plānu, jo sapratis, ka viņa argumenti vairākumu nepārliecina.

Tomēr nedēļas nogalē, mēģinot pieskaņoties «valdības dziesmai», Džonsons apjēdzis, ka tā viņam «sprūst rīklē».

«Ņemot vērā, ka nespēju no visas sirds atbalstīt šos priekšlikumus, es ar skumjām nonācu pie slēdziena, ka man jāaiziet,» skaidrojot savu demisiju, norādījis Džonsons.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu