Transplantalogi: Izteikt minējumus par iespējamiem orgānu donoriem ir neētiski

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Orgānu donora un saņēmēja savstarpējo anonimitāti aizsargā likums, un izteikt minējumus par iespējamo donoru ir neētiski, norāda Latvijas transplantācijas centra «Balttransplant» speciālisti.

Lai netiktu ietekmētas orgāna ziedotāja un saņēmēja tiesības, kā arī sabiedrības attieksme pret ziedošanu kopumā, transplantalogi aicina ievērot Latvijas un starptautiskajās tiesību normās noteiktos principus par donora un recipienta savstarpējo anonimitāti.

«Balttransplant» nodaļas vadītājs Jānis Jušinskis uzsver, ka ziedošana ir labas gribas darbība, un gadījumos, kad orgāns tiek ziedots no miruša cilvēka, ļoti svarīgi ir domāt par ziedotāja godpilnu piemiņu un orgāna saņēmēja turpmāko atveseļošanās gaitu, kā arī turpmāko dzīvi pēc transplantācijas. «Jebkādi centieni identificēt ziedotāju ir nepieņemami un neētiski, jo šādā veidā var tikt ietekmētas orgāna ziedotāja un saņēmēja tiesības,» uzsver Jušinskis.

VSIA «Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca» Latvijas transplantācijas centrs «Balttransplant» ir vienīgais centrs valstī, kas ir sertificēts veikt orgānu ieguvi un transplantāciju. Centrs nodarbojas ar transplantācijas «gaidīšanas saraksta» izveidi, orgānu donoru atklāšanu, popularizē transplantāciju sabiedrībā, veido donoru, recipientu un transplantēto pacientu reģistru. Tas darbojas starptautiskās apvienības «BaltTransplant» sastāvā, kas nozīmē, ka donoru orgānu apmaiņa ir starptautisks, stingri reglamentēts un kontrolēts process.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu