Tramps izvirza divas sievietes amatiem savā administrācijā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps trešdien izvirzīja amatiem savā topošajā administrācijā divas republikāņu sievietes, kuras gan bija viņu noniecinājušas prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā.

Dienvidkarolīnas štata gubernatore Nikija Heilija tika nominēta ASV vēstnieka ANO amatam, bet uzņēmēja, filantrope un izglītības aktīviste no Mičiganas štata Betsija Devosa tika nominēta izglītības ministra amatam.

Heilija ir maz pieredzējusi ārpolitikā, bet Tramps viņu novērtēja kā sevi «pierādījušu darījumu slēdzēju». Devosa līdzīgi Trampam nekad nav bijusi valdībā, tomēr viņa gadu desmitiem ir strādājusi, lai mainītu ASV publiskās izglītības sistēmu.

Devosa un Heilija ir pirmās sievietes, kas izraudzītas augstākā līmeņa amatiem Trampa administrācijā. 44 gadus vecā Heilija turklāt ir indiešu imigrantu meita, bet pirms viņas nominētās kandidatūras Trampa administrācijā bija baltie vīrieši.

Melnādainais atvaļinātais neiroķirurgs Bens Kārsons, kuram Tramps piedāvāja mājokļu un pilsētattīstības ministra amatu, ir paziņojis, ka vēl padomās, vai pieņemt šo piedāvājumu.

Tramps par Heilijas un Devosas nominēšanu paziņoja savā Palmbīčas privātmājā, kur kopā ar ģimeni bija ieradies nosvinēt Pateicības dienu.

Trampa vēlēšanu kampaņas laikā Heilija kritizēja nekustamo īpašumu magnātu, sakot, ka viņš reprezentē «visu, ko gubernatore nevēlas redzēt prezidentā». Republikāņu priekšvēlēšanu laikā Heilija atbalstīja Floridas senatoru Marko Rubio, bet pēc tam izteica atbalstu senatoram no Teksasas Tedam Krusam.

Devosa jūlijā paziņoja aģentūrai «Associated Press», ka «daudz kas no viņa (Trampa) teiktā ir ļoti nepatīkams un rada bažas».

«Gubernatore Heilija ir pierādījusi, ka spēj apvienot cilvēkus neatkarīgi no viņu izcelsmes vai partijas piederības, lai virzītu uz priekšu svarīgus politiskus pasākumus sava štata un mūsu valsts labā,» trešdien sacīja Tramps.

Lai gan republikāņi atzinīgi novērtēja Heilijas nominēšanu, Devosa tika kritizēta gan no kreiso, gan labējo puses.

Heilijas un Devosas nominēšana piešķir lielāku daudzveidību topošajai administrācijai, ņemot vērā Trampa kampaņas laika izteikumus par imigrantiem un apsūdzības par seksuālu uzmākšanos sievietēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu