Noskaidrotas šā gada vislasītākās oriģinālprozas grāmatas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas bibliotēkās nominācijā «Oriģinālproza» šogad pieprasītākās grāmatas ir Noras Ikstenas «Mātes piens», Māra Bērziņa «Svina garša», abas izdevusi «Dienas grāmata», kā arī Māras Zālītes «Pieci pirksti», ko izdevusi izdevniecība «Mansards», liecina Lauku bibliotēku atbalsta biedrības (LBAB) apkopotie dati par vislasītākajām grāmatām Latvijas bibliotēkās.

LBAB valdes priekšsēdētāja Biruta Eglīte aģentūru LETA informēja, ka nominācijā «Oriģināldzeja» vislielāko lasītāju uzmanību izpelnījušies Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums «Pieaugušie», izdevniecība «Neputns», Kornēlijas Apškrūmas «Dzirdēt ar sirdi» «Zvaigzne ABC» izdevumā un Guntara Rača krājums «Laikam nav laika», izdevniecība «Mikrofona ieraksti».

No tulkotās daiļliteratūras šogad vislasītākie izrādījušies divi populārās īru rakstnieces Lūsindas Railijas romāni «Meitene uz kraujas» un «Lavandu dārzs», kuras tulkojusi Ligita Lanceniece, izdevusi «Zvaigzne ABC». Lielu lasītāju atsaucību izpelnījies arī Kristīnas Dodas romāns «Nozagtie skūpsti» Birutas Vaivodes tulkojumā, izdevis apgāds «Kontinents».

Dokumentālās oriģinālliteratūras žanrā lasītāju uzmanības centrā ir Valda Zatlera grāmata «Kas es esmu», izdevniecība «Jumava», un divas Līgas Blauas sarakstītās grāmatas - «Harijs Spanovskis. Nekas jau nebeidzas» un «Zemgalietis. Uldis Dumpis», abas izdevusi izdevniecība «Žurnāls Santa».

“Literatūra” zelta atsvara statuete «Kilograms kultūras 2015» tika pasniegta Norai Ikstenai par romānu “Mātes piens”
“Literatūra” zelta atsvara statuete «Kilograms kultūras 2015» tika pasniegta Norai Ikstenai par romānu “Mātes piens” Foto: Kaspars Meinerts

Tulkotās dokumentālās literatūras nominācijā pats pieprasītākais izrādījies Jukas Rislaki dokumentālais pētījums «Vorkuta. Sacelšanās ieslodzīto nometnē», ko tulkojusi Gunta Pāvola, izdevusi «Lauku Avīze», un divas populārā publicista Viktora Suvorova grāmatas «Kuzjas māte: dižās desmitgades hronika» un «Ledlauzis: kurš sāka Otro pasaules karu», tulkotājs Jānis Kalve, izdevniecība «Dienas grāmata».

Bērnu oriģinālliteratūras grāmatu vidū šogad vislasītākās bija divas izdevniecības «Zvaigzne ABC» grāmatas - Jura Zvirgzdiņa «Miega pasaka» un Arno Jundzes «Kristofs un ēnu ordenis», kā arī Ineses Zanderes «Lupatiņu rīts», izdevniecība «Liels un mazs».

Tulkotās bērnu literatūras vidū joprojām nepārspēta nu jau vairākus gadus ir Džefa Kinnija «Grega dienasgrāmata», 7., 8. un 9. turpinājums, latviskojusi Daina Ozoliņa, izdevusi «Zvaigzne ABC».

Dzejniece Māra Zālīte konkursa
Dzejniece Māra Zālīte konkursa Foto: Edijs Pālens / LETA

LBAB konkursā par vislasītākajām grāmatām piedalās tikai tie darbi, kas iznākuši iepriekšējos trīs gados. Šoreiz lasītāju viedokli apkopoja 613 pilsētu un pagastu publiskās bibliotēkas, kas ir nedaudz vairāk nekā iepriekšējos gados.

LBAB piecpadsmitā darba gada noslēgumā, kas paredzēts šī gada 2.decembrī Vidzemes koncertzālē Cēsīs, katrā nominācijā vienas vislasītākās grāmatas autors, tulkotājs un izdevniecības saņems «Lielo lasītāju balvu 2016». Konkurss par šīs balvas saņemšanu notiek jau trīspadsmito gadu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu