ASV noraida ANO rezolūciju pret nacisma glorificēšanu kā runas brīvību ierobežojošu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV ceturtdien bija viena no trim valstīm, kas balsoja pret ANO rezolūciju, kura nosoda nacisma glorificēšanu, jo šāda rezolūcija ierobežo runas brīvību un rada bažas, ka Krievija to izmantos politiskiem uzbrukumiem pret savām kaimiņvalstīm.

Rezolūciju «Cīņa pret nacisma, neonacisma un citu veidu prakses glorificēšanu, kas veicina mūsdienu rasisma, rasu diskriminācijas, ksenofobijas un ar tām saistītas neiecietības formu eskalāciju» pieņēma ANO cilvēktiesību komiteja ar 131 balsi par un trim pret, 48 valstīm atturoties. Pret balsoja ASV, Palau un Ukraina.

«Mēs bez ierunām nosodām visas reliģiskās un etniskās neiecietības vai naida formas savā valstī un pasaulē,» sacīja ASV pārstāvja Ekonomiskajā un sociālajā padomē vietniece Stefānija Amadeo, izskaidrojot ASV balsojuma motīvu.

«Tomēr šīs rezolūcijas pārāk šaurās kompetences un politizētā rakstura dēļ, un tādēļ, ka tā aicina uz nepieņemamiem ierobežojumiem fundamentālai runas brīvībai, Savienotās Valstis nevar to atbalstīt,» sacīja Amadeo.

«Šīs rezolūcijas ieteikumi ierobežot runas brīvību, biedrošanās brīvību un tiesības mierīgi pulcēties ir pretrunā principiem, kuri iemūžināti Vispārējā cilvēktiesību deklarācijā, un pret tiem (ieteikumiem) ir jāvēršas,» teica ASV pārstāvja vietniece.

Atšķirībā no ANO Drošības padomes rezolūcijām tās rezolūcijas, kas pieņemtas ANO Ģenerālās asamblejas komitejās, nav uzskatāmas par juridiski saistošām.

Rezolūcijas pieņemšanu ierosināja Krievija. Tās līdzautores bija vairāk nekā 50 valstis, tostarp Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Bolīvija, Brazīlija, Indija, Kazahstāna, Ķīna, Serbija, Sīrija, Tadžikistāna, Uzbekistāna un Ziemeļkoreja.

Starp 48 valstīm, kas atturējās balsojumā par šo rezolūciju, bija Beļģija, Francija, Gruzija, Kanāda, Lielbritānija, Turcija un Vācija.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu