Daņiļevičs: «No zobena saule lēca» ir mans labākais veikums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

19.novembrī un 20.novembrī Ķīpsalas hallē skatītājiem būs iespēja atkārtoti vērot dejas izrādi «No zobena saule lēca». Plānotas četras izrādes, uz kurām biļetes vēl ir pieejamas visās «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā.

Sarunā ar TVNET dejas izrādes horeogrāfs Agris Daņiļevičs atklāj, ka šī izrāde, iespējams, ir viņa līdz šim labākais veikums un diez vai pats sevi vēl centīsies pārspēt:

Īsumā šīs izrādes stāsts ir par tiem cilvēkiem, kuri iet karā, kuri karo, kuri tiek vai netiek sagaidīti, arī par tiem, kuri paliek mājās un gaida. Protams, arī par mīlestību. Līdzīgi kā «Spēlēju dancoju», divi brāļi iemīl vienu meiteni, bet kara laukā viens brālis upurē savu dzīvību otra labā.
Bet šī ir dejas izrāde, un skatītājiem nekas ar pirkstu acī netiek bakstīts, ir atstāta arī telpa katra skatītāja fantāzijai, katrs to izjūt citādāk un katram arī veidojas savs stāsts.
Izrāde ir ārkārtīgi emocionāli spēcīga, un tā ir izdevusies ļoti aktuāla. Kā katru gadu aktuāla mums ir Lāčplēša diena un Latvijas dzimšanas diena, tā ar šo izrādi esam trāpījuši desmitniekā. Es nezinu, vai par šo tēmu man mūžā maz kaut kas labāks sanāks, varbūt arī vairs to tēmu nevajag cilāt.

Savukārt dejas izrādes producents Edžus Arums akcentē, ka tieši skatītāju milzīgā interese redzēt izrādi, kā arī pašu dalībnieku izteiktā vēlme izdzīvot stāstu vēlreiz ir iemesls, kādēļ tā atkal un atkal atgriežas pie skatītājiem:

Tas nebija apzināts gājiens, bet tā tas sanāca. Pēc pirmās izrādes es, Agris (red. - horeogrāfs Agris Daņiļevičs) un Uģis (red. - režisors Uģis Brikmanis) nolēmām, ka mēs to vairs nedarīsim. Bet pagāja aptuveni divi gadi, kad mūziķi un dejotāji sāka interesēties, vai nevarētu izrādi atkārtot, jo tik liels darbs ieguldīts. Sākotnēji mēs turējāmies pretim, bet tad salūzām - un paldies Dievam, ka salūzām! Otrā reize mums sanāca vēl labāka un grandiozāka. Mēs kuplinājām kā savu komandu, tā arī profesionalitāti, un dejas izrāde ieguva jaunu elpu. Savukārt šī reize, vēl pēc trīs gadiem, ir jau mūsu, organizatoru, vēlme, jo mums liekas, ka šī izrāde ļoti piestāvētu Latvijas simtgadei, bet no 2013. gada līdz 2018. gadam būtu pārāk ilgs laiks, lai noturētu «No zobena saule lēca» vārdu zināmu. Dejas izrādes dalībnieki labprāt piekrita un priecājās par vēl vienu iespēju izdzīvot šo izrādi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu